U Kolašinu smanjen broj narušavanja javnog reda i miri

"Na primjer, poslednja dva mjeseca, imali smo samo dva narušavanja javnog reda i mira, za razliku od prošle godine kada smo, za isti period, imali oko 15", rekao je načelnik kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti (OB) Zoran Braunović

4134 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Stanje u ostavrivanju socijalno zaštitnih prava, te kolašinskog zdravstva, predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja, javnog reda i mira, kao i situacija na tržištu rada bile su teme prvog dijela sjednice Skupštine opštine (SO) tog grada.

Odbornici su raspravljali o informacijama nadležnih institucija i ustanova iz te oblasti, ali imali i priliku da postave pitanja njihovim predstavnicima.

Rukovodilac Područne jedinice Centra za socijalni rad (CZSR) Duško Šćepanović istatako je potrebu da u Kolašinu postoji samostalan centar. To je, rekao je on, bio i jedan od zaključaka na Odboru za društvene djelatnosti.

"Jedan od zaključaka sa tog odbora bio je i da se u Kolašiu formira samostalan Centar za socijalni rad (CZSR), pa će biti upućen i zahtjev u tom smislu. Predlog je dao predsjednik SO Milan Đukić“, kazao je on.

Šćepanović je odbornike upoznao za vrstima novčane i ostale podrške koju je moguće dobiti u toj ustanovi. Informaciju koja je dala presjek stanja oblasti socijalno-zaštitnih prava odbornici SO su pohvalili.

Odbornica DF Katarina Puletić kazala je da bi kolašinskoj područnoj jedinici CZSR bilo potrebno stručno pojačanje kadra. Prema njenim riječima, s obzirom na razuđenost kolašinske opštine i opisu posla zaposlenih u područnoj jedinici, trebalo bi da u tom gradu postoji samostalan Cnetar. Puletić smatra da „to ne treba da bude stavr političke volje“.

Kako je ocijenila odbornica SDP Željka Vuksanović , "socijalno-zaštitna prava koja postoje danas su mnogo bolja, više ih je i finansijski su jača od onoga što je bilo prije pet ili 10 godina".

"Stanje se u toj oblasti popravlja. Nije mnogo bitno šta je Centar, a šta područna jedinica. Da li bi Centar mogao da obezbijedi više prava od područne jedinice?", pitala ona.

O stanju javnog reda i mira govorio je načelnik kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti (OB) Zoran Braunović. On je rekao da konkretni podaci pokazuju kako je značajno smanjen broj narušavanja javnog reda i miri.

"Na primjer, poslednja dva mjeseca, imali smo samo dva narušavanja javnog reda i mira, za razliku od prošle godine kada smo, za isti period, imali oko 15. Preventivnim djelovanjem smo ostavarli značajan uspjeh u toj oblasti. Komparativni podaci ukazuju da smo, u odnosu na prošlu godinu imali , na primjer 25 lica koje smo priveli i zadržali u odnosu na droge. Lani je bilo samo pet takvih slučajeva. Duplirali smo rezulatat i kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira, u kojima je glavni generator prekomjerno konzumiranje alkohola“, objasnio je on.

Odbornica Demokrata Zorana Bakić i Vuksanović kazale su da se u gradu, tokom minulih mjeseci, primjećuju "relaksiraniji odnos između policije i građana". One su pohvalile napore Branunovća da se ta služba unaprijedi.

Odbornik DPS Nikola Lakićević pitao je načelnika OB šta je preduzeto "povodom skupovima kojima su blokirane magistrale i nenajavljenih okupljanja, minulih mjeseci".

Lakićević smatra da su oni koji su blokirali magistralu „ kažnjavani simbolično po 60 eura“.

"Članovi Demokrata, odnosno, građani prisutni na blokadi magistrale, njih 57, kažnjeni su po 60 eura. Svima je napisan nalog zbog ugrožavanja saobraćaja. Mi ne pišemo zakone, nego ih izvršavamo. Ne određujemo mi visinu kazni, mada mislim da nijesu simbolične. Vezano za okupljanje, s obzirom da nijesmo imali organizatore, tretirano je kao spontano okupljanje. Ako i vi organizujete okupljanje, isto će biti“, objasnio je Braunović odborniku DPS.

Odbornika te partije Čedomira Bojića zanimalo je da li je mali broj službenika policije u Kolašinu. On je kazao da je više "akademaca", nakon pripravničkog, premješteno u druge opštine, kao i neki iskusni policajci“.

Bojić je sugerisao "da policija učini sve da, u susret ljetnoj turističkoj sezoni, ne dođe do blokada magistrale više puta nedjeljno“.

"Aktom o sistematizaciji traženo je više službenika policije u Kolašinu, s obzirom da se usložnjava situacija, uzimajući u obzir završetak radova na auto putu i saobraćajnici prema Brenama, kao i širenje turističkih kapaciteta. Naše su nadležnosti, u tom smislu, u obliku predloga... Nema ni jedan član zakona koji dozvoljava, ali ni onaj kojim je propsiana kazna za blokadu saobraćaja. Imamo samo ove kazne za ometanje saobraćaja. Svakako, preduzećemo sve mjere u našoj nadležnosti da se saobraćaj ne ometa“, kazao je Braunović.

U nastavku sjednice pred odbornicima će biti Odluka o davanju saglasnosti na Statut Turističke organizacije. Takođe i Odluka o usvajanju plana upravljanja Parkom prirode “Komovi” na teritoriji opštine Kolašin.

Trebalo bi da bude imenovani predsjednica i članovi Savjeta centra za kulturu. Pred odbornicima će biti i predlog Ugovora o povjeravanju poslova komunalnih djelatnosti i korišćenju komunalne infrastrukture i drugih sredstava u svojini Opštine Kolašin sa DOO Vodovod i kanalizacija Kolašin.

Na dnevnom redu, između ostalog, je i Program rada SO za ovu i izvještaj o relizaciji programa prošle godine. Sjednica SO biće nastavljena sjutra.

Bonus video: