Borovinić Bojović: U Baru će se nakon 30 godina ponovo raditi operacije iz oblasti otorinolaringologije

"Zahvaljujući donaciji izvršnog direktora i članova borda direktora Barske plovidbe, u ovoj zdravstvenoj ustanovi uskoro počinju da se izvode operacije krajnika, divijacije nosa i ušne školjke"

4582 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Nakon 30 godina u Opštoj bolnici Bar ponovo ordinira specijalista za uho, grlo i nos, a zahvaljujući donaciji izvršnog direktora i članova borda direktora Barske plovidbe, u ovoj zdravstvenoj ustanovi uskoro počinju da se izvode operacije krajnika, divijacije nosa i ušne školjke, saopštila je Služba za odnose s javnošćuje Ministartsva zdravlja.

"Zadovoljstvo mi je da obavijestim javnost da će se nakog 30 godina u Opštoj bolnici Bar ponovo raditi operacije iz oblasti otorinolaringologije i da građani i građanke Bara ubuduće neće za operacije krajnika, trećeg krajnika, devijacije nosa i ušnih školjki, morati da odlaze u privatne klinike ili u druge gradove. Od 1. aprila sve ove usluge i operativne zahvate moći će da urade u svom gradu. Takođe, nakon 30 godina barska bolnica i barska opština imaju specijalistu iz oblasti otorinolaringologije, dr Marka Stoiljkova, a uskoro se očekuje dolazak još jednog ljekara sa specijalizacje koji se školuje za ovu oblast", rekla je u Baru ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona se zahvalila donatorima.

"Opremu bolnici u Baru, za ovaj hirurški program donirali su izvršni direktor i članovi borda direktora Barske plovidbe i na taj način još jednom su pokazali kako društveno odgovrno poslovanje može imati za cilj unapređenje zdravstvene zaštite u jednom gradu, na čemu im ovom prilikom posebno zahvaljujem", dodala je Borovinić Bojović.

Opšta bolnica Bar
foto: Ministarstvo zdravlja

Kako se navodi ona je istakla da su, zahvaljujući konkretnim aktivnostima i mjerama koje je potenciralo i preduzelo Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa menadžmentom Opšte bolnice Bar, u ovoj zdravstvenoj ustanovi značajno unaprijeđeni uslovi rada, nabavljena savremena medicinska oprema, kvalitet zdravstvenih usluga i tretman pacijenata podignut na znatno viši nivo.

"Nakon što je u barskoj bolnici nedavno u funkciju stavljen pokretni rendgen aparat, čime je značajno unaprijeđena radiološka dijagnostika, zatim osavremenjena ginekologija nabavkom ultrazvuka i ginekološkog stola, sada pokrenuta ORL hirurgija, kao i tehnološkim osavremenjavanjem na ostalim odjeljenjima, pokazujemo da smo čvrsto riješeni, a dobar dio tog posla je već urađen, da i kadrovski ojačamo bolnicu, posebno u oblastima kardiologije, gastroentereologije, neonatologije i pedijatrije. Na taj način u potpunosti će se nastaviti jačanje opšte bolnice Bar, kao regionalnog centra za ovaj dio južne regije", naglasila je Borovinić Bojović.

Direktor OB Bar Igor Karišćik, kako se navodi, rekao je da je ponovno pokretanje ORL hirurgije nastavak projekata Ministarstva zdravlja i ove zdravstvene ustanove, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pacijenata koji gravitiraju na novom području.

"Želim da se zahvalim donatorima na njihovoj plemenitosti, ljudima koji su se odrekli svojih primanja, odnosno izvršnom direktoru i članovima borda, na ovoj vrijednoj donaciji. Riječ je o hirurškim instrumentima koji će omogućiti jedan fond operacija iz oblasti otorinolaringologije, za kojima zaista postoji potreba i koji naši pacijenti i građani zaslužuju", rekao je Karišćik.

Dodaje se da su Izvršni direktor Barske plovidbe Zoran Tajić i članovi borda direktora ove kompanije Dalibor Marković, Aleksandar Jovović, Radomir Rudović i Petar Zloković odrekli su se ličnih primanja i donirali opremu za ORL odjeljenje.

Ispred Barske plovidbe Dalibor Marković je izrazio očekivanja da će njihova donacija biti uspješan početak rada dr Marka Stoiljkova i dr Lutovac, kao i sprovođenja operativnog ORL programa u bolnici u Baru, piše u saopštenju.

Specijalista otorinolaringlogije Marko Stoiljkov rekao je da ponovni početak operativnog ORL programa, poslije više od 30 godina, predstavlja svijetlu budućnost za otorinolaringologiju.

"Osjećao sam obavezu da ponovo pokrenem ORL hirurugiju u barskoj bolnici i prema građanima i prema porodici i prema sebi, s obzirom da sam prošao edukaciju za ovu operativu, kao i prema svom mlađem kolegi, koji je na specijalizaciji, kako bi ga sačekali adekvatni uslovi za rad", kazao je Stoiljkov.

Opšta bolnica Bar
foto: Ministarstvo zdravlja

Jelena Borovinić Bojović danas je, takođe, u Domu zdravlja Bar ozvaničila početak rada Laboratorije za isptivanje i bezbjednost hrane, gdje će se sprovoditi analiza zdravstvene i nutritivne ispravnosti prehrambenih proizvoda koji se distribuiraju i pripremaju za predškolske ustanove, a koji su usklađeni sa standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane prema nacionalnim, EU i međunarodnim propisima ishrane i programa za djecu predškolskog uzrasta, dodali su iz Ministarstva zdravlja.

"Oprema je kupljena kroz IPA CBC prjekat 'Zdrava ishrana predškolske djece', u kojem je partner bio Dom zdravlja Bar, a u okviru njega otvoreno je i Savjetovalište za pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, gdje se pružaju usluge savjetovanja o pravilnoj ishrani za roditelje i vaspitače u predškolskim ustanovama. Takođe, kroz ovaj projekat, Dom zdravlja Bar dobio je i vozilo za uzorkovanje hrane i vode, navela je Borovinić Bojović.

Dodala je da "vrijednost ovog projekta iznosi preko 213.000 eura, od čega je 85 odsto finansiran od strane EU, a 15 odsto Dom zdravalja Bar iz sopstvenih sredstava".

Ona je naglasila da je cilj ovog projekta da se utiče na osviješćenost i znanje opšte populacije o promovisanju i održavanju zdrave ishrane, jer su, kako je kazala, pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost vodeći faktori u promociji i održavanju dobrog zdravlja kroz cijeli život.

Direktor Doma zdravlja Bar Vuk Vujović, kako se navodi, istakao je da je IPA projekat "Zdrava ishrana predškolske djece", produkt prekogranične saradnje tri države Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i zahvalio se Vladi Crne Gore i Ministarstvu zdravlja na pomoći u njegovoj realizaciji. On je istakao da projekat ima za cilj poboljšanje prehrambenih navika i cjelokupnog zdravlja djece kroz podizanje svijesti o potrebi usvajanja zdravih životnih navika kod predškolske djece i njihovim daljim razvojem kroz adolescenciju i zrelo doba.

"Ovo je vrlo značajan projekat u kojem Dom zdravlja učestvuje sa budžetom od 250.000 eura, uz podršku Vlade Crne Gore", kazao je Vujović, napominjući da se projekat završava krajem ove godine.

Bonus video: