Retroaktivna primjena ugrožava javni interes

ASK o izmijenjenim Pravilima za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova, koje je donio Sudski savjet

3916 pregleda 1 komentar(a)
Sa ovomjesečnog Sudskog savjeta, Foto: Luka Zekovic
Sa ovomjesečnog Sudskog savjeta, Foto: Luka Zekovic

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da retroaktivna primjena Pravila za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova, nakon što su promijenjena u avgustu prošle godine, predstavlja ugrožavanje javnog interesa u smislu Zakona o sprečavanju korupcije i može uticati na narušavanje integriteta Sudskog savjeta.

Sudski savjet je na sjednici u avgustu izmijenio Pravila tako što je, navodi se u mišljenju ASK, izmijenjenim kriterijumima normirana mogućnost selektivnog postupanja prema sudijama, posebno imajući u vidu činjenicu da su postavljeni određeni kriterijumi (npr. učestvovanje u radnoj grupi ili stručnom tijelu) na koje sudije nemaju uticaj i suštinski ne mogu govoriti o kvalitetu rada sudija. “Odnosno činjenici da je Sudski savjet prilikom ocjenjivanja sudija nova pravila primjenjivao retroaktivno za period od 1. januara 2017. do 31. decembra 2019, odnosno od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020.”, navodi se u dokumentu.

Iz ASK napominju da Ustav Crne Gore propisuje zabranu retroaktivnog dejstva zakona uz dva izuzetka. Prvi izuzetak da pojedine odredbe zakona mogu imati retroaktivno dejstvo odnosi se na slučaj kada to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona, dok se drugi izuzetak vezuje za odredbe krivičnog zakona sa povratnim dejstvom samo ako su one blaže za učinioca. Zabrana retroaktivne primjene odnosi se i na podzakonske akte.

Ta institucija je prošlog mjeseca zatražila izjašnjenje sa pratećom dokumentacijom od Sudskog savjeta. Savjet je odbio. U dopisu predsjednice Vesne Simović Zvicer se, između ostalog, navodi da je Savjet zaključio da nije u nadležnosti ASK “da se time bavi” a “još manje da procjenjuje tekstove javnih oglasa za izbor sudija i predsjednika sudova uopšte”. Takođe se navodi da ASK nema ovlašćenje da vrši nadzor nad radom Savjeta.

Iz ASK su odgovorili novim dopisom, u kojem se navodi da namjera nije da preispituje zakonitost Pravila za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova, već da utvrdi da li je retroaktivnom primjenom ugrožen javni interes.

”Pojedine sudije nisu mogle znati za ovakvu, buduću praksu Sudskog savjeta prilikom ocjenjivanja sudija, te nisu mogle raditi na ispunjavanju kriterijuma i potkriterijuma za koje nisu ni znale da će postojati”, navodi se u mišljenju institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Bonus video: