Medvjedi prave sve veće štete u Mojkovcu: Poharali košnice, ničeg se ne plaše

Predsjednik Udruženja pčelara “Potarje” Ranko Medojević kaže da se toliki broj medvjeda ne pamti u mojkovačkoj opštini
155 pregleda 3 komentar(a)
Košnice u Mojkovcu, Foto: Privatna arhiva
Košnice u Mojkovcu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.10.2017. 14:42h

Da su medvjedi koji su se proteklih dvadesetak dana pojavili u mojkovačkoj opštini počeli da se približavaju gradu pokazuje i primjer Rada Vučinića, u Gostilovini na dvanaestom kilometru od Mojkovca, kojem su medvjedi prije četiri dana “ukrali “ oko 40 kilograma meda.

Iz lokalnog lovačkog udruženja upozoravaju da se veći broj medvjeda sa mečićima pojavio na svim stranama opštine, u Potarju, Lepencu, Prošćenju...

“Dolazili su dvije noći i uništavali po jednu košnicu. Zatim su napravili pauzu od tri noći, a potom uništili tri košnice. Pošto sam ih te noći oko 11 sati uveče vidio, uzeo sam pušku i zapucao u vis da ih uplašim i oni su pobjegli. Primijetio sam da su razrušili tri košnice od kojih je jedna bila prevrnuta”, priča Vučinić.

Međutim, medvjedi se nijesu mnogo uplašili, jer su se pred zoru vratili i “dokrajčili” preostalu košnicu.

“Bio sam zapanjen kada sam ujutro vidio da su dolazili, povadili ramove i pojeli med. Ramovi i djelovi košnica bili su razbacani na sve strane, a primijetio sam i njihov izmet”.

Nedavno je kod pčelara Vukašina Rovčanina u Nacionalnom parku Durmitor potpuno uništeno devet košnica, a prije nedjelju dana na udaru su bile košnice Milića Ilinčića iz zaseoka Petolike u Žarima.

“Pozvao me tetak i rekao da su mi košnice rasturene. Kada sam stigao u selo vidio sam da su tri košnice potpuno uništene, dok je jedna ostala netaknuta. Košnice su bile pogažene, a na obližnjem putu smo pronašli njihove tragove”, ispričao je Ilinčić, pojašnjavajući da je žica kojom je pčelinjak ograđen bila prevrnuta.

Da su se medvjedi u okolnim selima Mojkovca “odomaćili” potvrdio je i predsjednik pčelarskog Udruženja “Potarje” Ranko Medojević .

“Ovoliki broj medvjeda se ne pamti u našoj opštini. Osim Potarja, zbog velikih suša, ovo je bila jedna od lošijih medonosnih godina u Mojkovcu”, kazao je Medojević, dodajući da je najvjerovatniji uzrok pojave medvjeda nedostatak hrane.

Iznad Gostilovine na katunu Veliki do, stočar Veljko Vidaković je u blizini katuna vidio mečku sa čak petoro mečadi kako prolaze livadom, što je prava rijetkost.

“Slušao sam priče starijih ljudi da okolo ima medvjeda, ali je ovo bilo prvi put za mojih 45 godina, koliko živim na planini, da ih vidim da prođu pored naših koliba”, objasnio je Vidaković.

“Gozbu” medvjedima plaća Lovačko udruženje

Predsjednik Lovačke organizacije Mojkovac Miloje Zejak je ispričao da se ranijih godina medvjedi nijesu ovoliko približavali Mojkovcu.“Prošle godine su uništili par košnica kod dva domaćina i ubili jednu domaću svinju. Prava je rijetkost da mečke imaju toliki broj mečadi i zanimljivo je da su se pojavili na skoro svim stranama Mojkovca.

Ranije je bila rijetkost da neko primijeti medvjeda, a sada su počeli da prave veliku štetu. Lovačka organizacija Mojkovac je prošle godine za štete trojici domaćina isplatila oko 1.250 eura”, kazao je Zejak.

On je podsjetio da su medvjedi zaštićeni i da ih lovci poslije bliskih susreta tjeraju jedino pucnjima u vis.

Bonus video: