Povećan broj udesa u Kolašinu

Lani se dogodilo 128 saobraćajnih nezgoda, a u saobraćajnim nesrećama poginule su dvije osobe

985 pregleda 2 komentar(a)
Odjeljenje bezbjednosti u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Odjeljenje bezbjednosti u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Na području kolašinske opštine lani se dogodilo 128 saobraćajnih nezgoda, što je, prema podacima Odjeljenja bezbjednosti (OB), za 30 više nego 2020. godine. U saobraćajnim nesrećama, tokom prošle godine, poginule su dvije osobe, šest je zadobilo teže, a 50 lakše tjelesne povrede.

Službenici OB Kolašin nadležni su za 70 kilometara magistralnog puta, do granice sa podgoričkom, odnosno, mojkovačkom opštinom. U njihovoj nadležnosti su i četiri regionalna puta, kao i saobraćajnica prema skijalištima i nekoliko lokalnih puteva.

U OB tvrde da su uspješno odgovarali na izazove povećane frekvencije saobraćaja tokom zimske i ljetnje turističke sezone, ali da im veliki problem pričinjava nedostatak parking mjesta u gradu. Policija podsjeća da je potrebna i intenzivna saradnja sa lokalnim službama.

”Otežava nam rad nedovoljan broj parking mjesta u gradu. Vozači se često parkiraju na mjestima gdje je to zabranjeno. Rekonstrukcija ulica u gradskom jezgru, koja je započela 2021. godine, dodatno je otežala rad policijskih službenika. U suzbijanju narušavanu javnog reda i mira, kako i oblasti bezbjednosti saobraćaja, na gradskom području, pored aktivnosti policijskih službenika OB Kolašin, bilo bi potrebno i angažovanje lokalnih službi, u okviru svojih nadležnosti, a prvenstveno Komunalne policije i inspekcije”, piše u Informaciji o stanju bezbjednosti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.

U tom dokumentu iz OB navode i da su prošle godine podnijeli 14 krivičnih prijava protiv 13 osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo nasilje u porodici i porodičnoj zajednici. Takođe i 21 prekršajnu prijavu, protiv 33 osobe, po članu 36 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Zbog sumnje da su neovlašćeno proizvodili i stavljali u promet opojne droge, služenici OB podnijeli su krivične prijave protiv dva sugrađanina.

Lani je, piše u informaciji OB, zabilježeno i 48 narušavanja javnog reda i mira, što je za pet manje nego predhodne godine. Ocjenjuju da je stanje javnog reda i mira stabilno, uprkos, kako podsjećaju, velikom broju stranih i domaćih turista, kao i građevinskih radnika, koji su minule godine boravili u Kolašinu.

Bonus video: