Tvrdnje Opštine o Velikoj skeli ne stoje i upravo je suprotno

Frapiraju izjave kako građana, tako mnogo više predstavnika aktuelne vlasti jer je u suprotnosti sa nečim što je već poznato, prihvaćeno, pozdravljeno i podržano", saopšteno je iz JPMD

3868 pregleda 1 komentar(a)
Planirani izgled Velike skela ispod Staroga grada, Foto: Velika skela
Planirani izgled Velike skela ispod Staroga grada, Foto: Velika skela

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) reagovalo je na tvrdnje Opštine Ulcinj i pojedinih NVO da je projekat uređenje Velike skele nekvalitetan i da takav nije u interesu grada i građana. Iz JPMD su ocijenili da takvi navodi "najblaže rečeno, ne stoje, da ne kažemo ne korespondiraju sa istinom".

Oni su podsjetili da je novo rukovodstvo JPMD pozvalo u oktobru 2021.Opštinu, odnosno predsjednika, da im predoči prioritete kada je u pitanju uređenje dijela prostora opštine Ulcinj kojim upravlja JPMD, a s obzirom na to da nisu dobili odgovor pozvali su predstavnike Opštine na sastanak koji je održan u prostorijama JPMD 2. 12. 2021. Tom prilikom su, kako navode, izložili namjeru da na prostoru opštine u 2022. godini ulože ukupno 2.100.000 eura, i dobili riječi podrške i zahvalnosti, konkretno za realizaciju projekta Velika skela na koju građani Ulcinja čekaju godinama.

"To je sve razlog više zašto nas frapiraju izjave kako građana, tako mnogo više predstavnika aktuelne vlasti jer je u suprotnosti sa nečim što je već poznato, prihvaćeno, pozdravljeno i podržano", saopšteno je iz JPMD.

Oni su pitali ko su potpisnici peticije koji ne žele uređenje prostora Velike Skele i zapitali "da li je to par pojedinaca sa svojim porodicama koji štite svoj interes koji imaju na javnoj površini u postojećem, razvaljenom i neuređenom stanju".

"Uvijek će se dešavati da kada se realizuje neki projekat u javnom interesu imamo situaciju da to lični - privatni interesi pojedinaca kvare. Pitamo se, kao neko ko je zadužen da upravlja pa samim tim i uređuje i unapređuje stanje u prostoru, kako može da smeta da Veliku skelu uredimo na način što ćemo polomljeni beton zamijeniti savremenim popločanjem. Kome smeta da se zasadi drvo, da na prostoru od 4.600 kvadrata osim popločanja imamo par polja uređenog zelenila, kome smeta da se prostor osvijetli, da na prostoru od 4.600 kvadrata postavimo ne drvenih kako neko navodi, nego par betonskih klupa. Da može da se sjedne i odmori i uživa u ambijentu i pogledu. Logičnog razloga, kada je u pitanju i kada se gleda iz javnog a ne ličnog i privatnog, po nama nema. Kada su ribari u pitanju stvar ostavljanja mreža je nešto što se može rješavati po završetku uređenja Velike skele, dok navoz nije vezan za obuhvat Glavnog projekta Velika skela i rješavaće se odvojeno", saopštili su iz JPMD.

Oni navode i da je parkiranje svakako bitno pitanje, ali da JPMD ni u čemu nije imalo niti danas ima mogućnost odluke da li Glavni projekat može ili ne može da predvidi parkiranje na tom prostorui da to nije pitanje za JPMD.

"Park koji se pominje na Velikoj Skeli ne bi komentarisali jer on ne postoji u Glavnom projektu. Urediti 4.600 kvadrata možda najatraktivnijeg prostora u opštinij i ostaviti ga „golog“ bez ijednog stabla ili biljke je ravno ekocidu i na taj način JPMD neće ni razmišljati ni realizovati svoje projekte. Pozivamo drage Ulcinjane da dodju do Budve da vide posledice drugačijeg razmišljanja gdje je lični- privatni interes nadvladao javni pa je skoro svo zelenilo posječeno zarad betoniranja zgrada i danas imamo betoniran grad".

Osnovna činjenica, kako navode je da projekat ne tretira uređenje Kaceme.

"JPMD je za ovu potrebu građana Ulcinja 2009. uložilo značajna sredstva. Ne možemo se složiti da je nefunkcionalna jer baš u toku snimanja izjave u kojoj se kritikuje projekat TV kamere su zabilježile vezane barke. Drugo je pitanje smanjenja dubine nanosima pijeska posle juga. Kratkoročno JPMD je par puta plaćalo izvođenje radova mehanizacijom za produbljivanje dna Kaceme a za dugoročno rješenje je probano da se ide u pravcu izrade Glavnog projekta koji bi predvidio produženje lukobrana koji bi dodatno i trajno zaštitio lučicu od ulaska pješčanog materijala i uticaja talasa, ali Sekretarijat za urbanizam nas je odbio odnosno nije izdao UT uslove sa obrazloženjem da za ovu dogradnju nema osnove u planskom dokumentu. Nakon toga JPMD nije stalo već je išlo korak dalje te iniciralo kod nadležnog Ministarstva Izmjenu i dopunu DSL za sektor 63 kako bi se stvorile pretpostavke za izdavanje UT uslova. S obzirom da do danas nije došlo do Izmjene planskog dokumenta to ostaje da u zajedničkoj komunikaciji JPMD i organa uprave Opštine Ulcinj probamo da od nadležnog Ministarstva idejstvujemo što brže Izmjene i dopune ovog dokumenta".

Iz JPMD navode da je autor projekta arhitektonski biro “ Studio SYNTHESIS architecture & design” iz Podgorice izabran shodno Zakonu o javnim nabavkama, a da je Glavni projekat revidovan od firme “Civil engineering” iz Podgorice. Projekat je u svemu urađen u skladu sa UT uslovima kao i Smjernicama za projektovanje koje je, oba dokumenta, izdao Sekretarijat za urbanizam Opštine Ulcinj.

"Na kraju, a vjerujemo ne manje bitno, u okviru JPMD ovaj projekat realizuje Služba za uređenje i izgradnju u kojoj su uglavnom arhitekte i građevinci, jednom riječju tehnička lica - inženjeri. Kada se stvari na ovaj način analitički poslože onda matematika i dedukcija kažu da smo medijskim eksponiranjem teme Velike skele ovih dana mnogo dalje od suštine, jer smo razumnom pojasnili da medijske izjave i natpisi: ''skandalozan projekat'' , ''devastacija prostora'' , ''neodrživ projekat osuđen na propast'' , pominjanje 'parka'' kojeg nema u projektu, ''drvenih klupa'' koje ne postoje u projektu ... i sl. nemaju utemeljenje u činjenicama pa se može zaključiti da smo ili na terenu zaštite sporadičnih privatnih interesa pojedinaca ili druga varijanta, da smo mnogo bliže aktuelnostima koje pristižu za 10-ak dana u opštinu Ulcinj, a nisu vezane za struku i nauku.

Ovo su mnogo ozbiljne teme da bi se rješavale prepiskama na portalima, stoga JPMD završava ovu temu ovim obavještenjem. Svaku dalju komunikaciju možemo i treba da nastavimo isključivo na direktnim sastancima sa svim zainteresovanim licima, bilo da su u pitanju građani ili organi uprave. U ovom pravcu – iz ovog razloga, kada su 14. 3. pojedinci tražili od izvođača na gradilištu da obustavi radove, rukovodstvo JPMD je preko svoje kancelarije u Ulcinju tražilo zakazivanje sastanka koji bi se održao u Ulcinju odmah ujutro 15. 3. a na temu rješavanja tj. razjašnjavanja svega što je nejasno ili eventualno sporno. Odgovor o terminu sastanka JPMD nije dobilo do trenutka pisanja obavještenja, 15.03. u 17 časova.

Bonus video: