Prijave moguće od 21. marta

Prezentaciji projekta Social Impact Award, koja je održana u hotelu Hilton, prisustvovali su partneri na projektu, državne institucije, biznis i akademska zajednica, predstavnici omladinskog i civilnog sektora i mladi.

3438 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Social Impact Award
Foto: Social Impact Award

Prijave za najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih, Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award – SIA), biće otvorene 21. marta, a za učešće će moći da se prijave svi mladi koji imaju između 15 i 30 godina, pojedinačno ili u timu, saopšteno je na zvaničnom predstavljanju projekta.

Mladi će imati priliku da učestvuju u više od 15 edukativnih radionica, dobiju mentorsku podršku, dok pobjednike očekuje i početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od 1.500 eura, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Beču.

Prezentaciji projekta Social Impact Award, koja je održana u hotelu Hilton, prisustvovali su partneri na projektu, državne institucije, biznis i akademska zajednica, predstavnici omladinskog i civilnog sektora i mladi.

Ispred organizatora, NVO Centar za omladinsku edukaciju, prisutne je pozdravio izvršni direktor Jugoslav Radović: „Danas imamo posebnu čast da predstavimo najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih i da na taj način postanemo dio jedne velike globalne zajednice, te povežemo Crnu Goru sa još 18 zemalja sa 3 svjetska kontinenta. Za nas kao organizaciju je veoma važno da mladima u kontinuietetu kreiramo nove prilike i sadržaje, a prepoznati međiunarodni projekat – Social Impact Award vidimo kao idealnu priliku da osnažimo svijest upravo te ciljne grupe i još snažnije zagovaramo ideju o društvenom preduzetništvu, temi koja nažalost u Crnoj Gori nije istražena u punom kapacitetu.“

Jonas Dinger, izvršni direktor Social Impact Award kancelarije u Beču:

„Srećni smo što će omladina iz Crne Gore imati priliku da se priključi najvećoj inernacionalnoj zajednici mladih koji pokreću sopstvena društvena preduzeća kroz projekat Social Impact Award Montenegro 2022. Učešćem u ovom programu mladi će uživati u raznim benefitima. Pored podrške na nacionalnom nivou, oni će imati priliku da pristupe međunarodnoj mreži za podršku konkretnim projektima, kao i da upoznaju vršnjake iz cijelog svijeta koji rade na sličnim pitanjima u svojim zemljama.“

O značaju ovog programa za mlade, ali i tome zasto Erste fondacija podržava Social Impact Award od samog početka projekta, govorila je mr Dragana Crvenica, direktorica službe komunikacija u Erste banci, dok su se ispred partnera obratili i Gordana Jovanović, rukovoditeljka službe za odnose sa javnošću i marketing Investiciono-razvojnog fonda, Jevrosima Pejović, direktorica direktorata za rad i zapošljavanje, Ivan Šoć, predstavnik kompanije Kodio, kao i mr Zekerija Fetić, sekretar Sekretarijata za podršku biznis zajednici Glavnog grada.

U sklopu ovog događaja, održane su i dvije panel diskusije, na teme „Uticaj društvenog preduzetništva na kreiranje novih društvenih standarda“ i „Razvoj društvenog preduzetništva u Crnoj Gori“. Zaključci sa oba panela su da je neophodno raditi na razvoju društvenog preduzetništva, kao i na podizanju svijesti među mladima o važnosti i uticaja ovog koncepta na zajednicu. Panelisti su se saglasili da je društveno preduzetništvo pokretač razvoja na lokalnom nivou i generator kreiranja novih radnih mjesta. Razvoj društvenog preduzetništva uticaće na integraciju socijalnih, društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, kao i društvenih inovacija.

Sve informacije o projektu, načinu prijavljivanja i narednim fazama, mladi mogu pratiti na sajtu: https://sia.click/me, kao i na intagramu: https://www.instagram.com/sia_montenegro/.

O programu Social Impact Award:

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom. U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva ekonomskog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Hotel Hilton Podgorica, The Chedy Luštica Bay i Neregelia.