Uče roditelje o značaju HPV vakcine

Početak HPV vakcinacije planiran je od septembra, među djevojčicama uzrasta devet i deset godina

3696 pregleda 0 komentar(a)
HPV kao dio prevencije u borbi protiv raka  grlića materice, Foto: Shutterstock
HPV kao dio prevencije u borbi protiv raka grlića materice, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) uputio je direktorima osnovnih škola dopis u vezi sa edukacijom koju Institut sprovodi na temu oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi (HPV), a u cilju što spremnijeg početka HPV vakcinacije koja se očekuje od septembra.

U dopisu koji potpisuje direktor IJZ Igor Galić, podsjeća se da je edukacija jednom već organizovana, ali da iz različitih razloga odziv roditelja nije bio na zadovoljavajućem nivou, te da je neophodno ponoviti je.

”U vašoj školi edukacija je već jednom organizovana, međutim kako zbog velikog broja oboljelih usljed pandemije kovid-19 u ranijem periodu, zbog vremenskih uslova i drugih okolnosti odziv roditelja nije bio na zadovoljavajućem nivou. Stoga, činimo napore da ponovimo edukaciju u pojedinim školama gdje je edukacijama prisustvovao manji broj osoba”, piše u dopisu.

Direktorima škola se sugeriše da učine sve da obavijeste i pozovu roditelje da dođu i čuju nešto više o toj važnoj temi.

Galić navodi da je edukacija primarno predviđena za roditelje djevojčica trećih razreda, s obzirom na to da je planirano da HPV vakcinacija počne među djevojčicama koje će u septembru krenuti u IV razred, uzrast devet i deset godina. Poželjno je, navodi Galić, da edukaciji prisustvuju i prosvetni radnici, “posebno učiteljice, pedagozi, psiholozi i predstavnici uprave škole”.

Iz Instituta podsjećaju da je HPV vakcinacija jedan od vidova prevencije, prije svega, raka grlića materice.

”Ali i nekih drugih ozbiljnih oboljenja/stanja koja su povezana sa HPV infekcijama”, navode iz IJZ.

Tokom predavanja, kako se navodi u dopisu Galića direktorima osnovnih škola, biće riječi o tome šta je HPV i koliko je rasprostranjena HPV infekcija, kako se prenose HPV infekcije, do kojih bolesti te infekcije mogu da dovedu, kakva je situacija u Crnoj Gori sa bolestima koje su povezane sa HPV infekcijama. Predviđeno je i da se učesnici informišu o tome na koje načine se može zaštititi od bolesti koje su povezane sa HPV infekcijama, tome koje sve vrste HPV vakcina postoje, kako vakcine djeluju...

HPV vakcinacija, kako su ranije saopštili iz IJZ, predstavlja mjeru primarne prevencije, koja ukoliko se sprovodi adekvatno daje veoma dobre rezultate u prevenciji prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice.

”Najbolji efekat vakcina ima ukoliko se daje u ranom uzrastu već nakon navršenih devet godina života (od 9 do 14 godina)”, kazali su tada.

Dodali su i da zemlje koje deceniju ili duže vakcinaciju sprovode na sistemski način i sa visokim obuhvatom, već bilježe značajan pad prevalencije HPV infekcija, genitalnih bradavica, prekanceroznih promjena na grliću materice i raka grlića materice.

U Crnoj Gori, kako su saopštili, planirana je vakcinacija devetovalentnom vakcinom, koja, kako navode iz IJZ, pruža zaštitu od najvećeg broja tipova HPV-a, od trenutno dostupnih HPV vakcina.

Bonus video: