Opština pomaže adaptaciju zgrada

Lokalna uprava u Kolašinu sufinansiraće izvođenje radova na zajedničkim djelovima stambenih prostora

1765 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od zgrada u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Jedna od zgrada u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin, radi poboljšanja uslova stanovanja i poboljšanja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, može pokrenuti postupak sufinansiranja adaptacije, propisano je nacrtom Odluke, koja reguliše tu oblast.

Lokalna uprava će sufinansirati adaptaciju, kako je objašnjeno, ukoliko su budžetom predviđena sredstva za tu namjenu.

Adaptacija, kako je precizirano, podrazumijeva izvođenje radova na zajedničkim djelovima postojećih stambenih zgrada zgrade s obzirom na tip, oblik, vrstu građevine i vrstu materijala od kojih su građene. Iz toga su izuzeti nabavka novih stolarskih i bravarskih elemenata, koji se ugrađuju u ili na spoljni zid zgrade.

Radovi koje će Opština finansijski podržati, piše u nacrtu Odluke, ne utiču na stabilnost i sigurnost objekta, ne mijenjaju konstruktivne elemente i spoljni izgled u odnosu na projekat zgrade.

”Sufinansiranje adaptacije moguće je do 50 odsto ukupne predračunske vrijednosti radova iskazanih u ponudi izvođača radova, a najviše do 15.000 eura sa PDV-om. Adaptacija se izvodi u cjelini, na zgradama kao arhitektonskim cjelinama, po pravilu materijalima koji su isti ili slični izvornim materijalima. Radi zaštite od vanjskih klimatskih i atmosferskih uticaja adaptacija se mora izvoditi od materijala koji odgovaraju normativima za termoizolaciju i hidroizolaciju”, piše, između ostalog, u predlogu Odluke.

Kriterijumi za utvrđivanje liste prioriteta adaptacije zajedničkih djelova zgrade određeni su po grupama. Važni faktori biće godina izgradnje, ali i procjena hitnosti radova. Tako će najviše bodova nositi objekti stariji od 50 godina i radovi koji se ocijene kao najurgentniji.

Sufinansiranja adaptacije obavljaće se na osnovu javnog poziva, a pravo učešća imaju organi upravljanja stambenim zgradama koji su formirani u skladu sa zakonima.

Javna rasprava o nacrtu te odluke tajaće do 25. marta, a sprovodi je Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj.

Bonus video: