"DIK nije usvojio potrebne standarde transparentnosti"

“Naša ključna preporuka je da politiku komunikacije sa građanima, medijima i opštom javnošću DIK unapređuje kroz uspostavljanje odgovarajuće službe/osobe i izradu Komunikacione strategije”, navela je zamjenica programskog direktora CDT-a

7573 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) nije usvojila potrebne standarde transparentnosti i otvorenosti, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Zamjenica programskog direktora CDT-a Milena Gvozdenović, navela je da su uoči novog kruga izbornih procesa, ta nevladina organizacija uputila DIK-u set preporuka za povećanje otvorenosti i transparentnosti.

Ona je rekla da su preporuke prezentovali na sastanku sa predsjednikom DIK-a Nikolom Mugošom i da su dobili ohrabrujuće poruke da ta institucija želi mijenjati dodasašnji pristup politici otvorenosti.

Gvozdenović je kazala da ohrabruju napori DIK-a da aktivnije krene sa unapređenjem ovog segmenta rada koji su rezultirali usvajanjem Informacije o potrebi otvaranja sjednica za javnost, kao i otvaranjem Tviter naloga DIK.

Kako je navela, CDT je analizirao sve važne segmente otvorenosti rada DIK uzimajući u obzir domaće zakonodavstvo, međunarodne standarde i preporuke za ostvarivanje veće otvorenosti i transparentnosti institucija.

Gvozdenović
Gvozdenovićfoto: CDT

“Zaključak našeg istraživanja je da DIK-a nije usvojila potrebne standarde transparentnosti i otvorenosti”, poručila je Gvozdenović.

Ona je kazala da DIK ne ispunjava u potpunosti ni svoje zakonske obaveze, niti međunarodne standarde o radu izborne administracije, niti obaveze koje ima shodno pravu na slobodan pristup informacijama.

“Naša ključna preporuka je da politiku komunikacije sa građanima, medijima i opštom javnošću DIK unapređuje kroz uspostavljanje odgovarajuće službe/osobe i izradu Komunikacione strategije”, navela je Gvozdenović.

Ona je dodala da DIK-a mora da priprema i objavljuje godišnje planove rada i izvještaje o urađenom kako bi se rad svih segmenata te institucije obavljao na profesionalan način koji omogućava i evaluaciju godišnjeg rada.

“Ovim se pristupom brižljivo mora isplanirati dugoročni razvoj svih segmenata rada institucije s naglaskom na objavljivanje svih važnih informacija o izbornom procesu i radu DIK-a”, istakla je Gvozdenović.

Kako je naveo, tu je od ključne važnosti napustiti veoma loše prethodne prakse.

“Nikad više se ne smije desiti ova institucija ne objavljuje važne informacije počev od spisaka svojih stalnih i privremenih članova do brzih i pouzdanih rezulatata izbora”, poručila je Gvozdenović.

Gvozdenović je istakla da se nada da za DIK dolaze bolje dani kada će se krenuti u ozbiljan rad za poboljšanje stanja na ovom polju.

Bonus video: