OEBS donirao RTCG-u 18 kompleta mobilne novinarske opreme

"Obezbjeđivanje ove mobilne novinarske opreme ne samo da pruža priliku novinarima da rade po najnovijim standardima tehnološke industrije, već i da proizvode visokokvalitetan sadržaj koji može da bude verifikovan“, kazala je šefica Misije OEBS-a Dominik Vag

3131 pregleda 5 komentar(a)
Foto: OEBS
Foto: OEBS

Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala je javnom servisu Radiju i televiziju Crne Gore (RTCG) 18 kompleta mobilne novinarske opreme, koja uključuje pametne telefone sa postoljima, mobilne komplete za intervjue sa mikrofonima, komplete za stative i komplementarne tehničke dodatke za efikasno korišćenje opreme.

Podrška novinarima nacionalnog javnog servisa – Radio Televizije Crne Gore (RTCG) da prenose pouzdane i balansirane vijesti, što uključuje i provjeru činjenica, u srži je Programa za podršku medijima Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Komplementarno ovome jeste obezbeđivanje tehničke opreme koja će im olakšati svakodnevni rad, kazala je šefica Misije Dominik Vag na sastanku sa generalnim direktorom RTCG Borisom Raonićem.

Ova oprema će, kako je istakla, omogućiti novinarima da vode intervjue širom zemlje, prave video zapise i montiraju materijal na jednom uređaju, praveći vijesti brzo, uz istovremeno očuvanje kvaliteta.

Vag je prilikom uručenja opreme kazala da RTCG, kao javni emiter, nosi ogromnu odgovornost da javnosti pruži tačne informacije o novostima i aktuelnostima.

„Kao građani, zavisni smo od informacija koje dobijamo iz medija. Tehnologija je skratila vrijeme koje redakcije imaju za provjeru činjenica. Obezbjeđivanje ove mobilne novinarske opreme ne samo da pruža priliku novinarima da rade po najnovijim standardima tehnološke industrije, već i da proizvode visokokvalitetan sadržaj koji može da bude verifikovan“, kazala je Vag.

Raonić je kazao je da koncept video novinarstva podstiče novu generaciju novinara i novinarki, koji će informacije i priče prenositi u duhu digitalnih tehnologija, brže, fleksibilnije i u korak sa novim medijima.

„Izražavamo posebnu zahvalnost Misiji OEBS-a za donaciju vrijedne opreme koja potvrđuje našu izuzetnu saradnju i daje značajan impuls javnom servisu u procesu integracije medija i usvajanje savremenih modela produkcije sadržaja. Naše čvrsto partnerstvo je rezultat posvećenosti Misije u jačanju profesionalnosti, nezavisnosti i razvoja javnog servisa“, kazao je Raonić i dodao da će na ovaj način RTCG biti vidljiviji i prisutniji, osnažen u svojoj ulozi informisanja u interesu javnosti.

Misija će nastaviti da podržava crnogorske medije u skladu sa obavezama i principima OEBS-a.

Bonus video: