Prezentovane mjere za unapređivanje sektora slatkovodnog ribarstva

“U cilju poboljšanja prilaznih plovnih puteva na Skadarskom jezeru, a na zahtjev lokalnih samouprava, Ministarstvo je uvelo i novu mjeru kako bi olakšali lov ribarima kroz podršku lokalnim samoupravama za razvoj i održavanje plovnih puteva na Skadarskom jezeru, za koju je opredijelilo 20 hiljada eura”, kazali su iz Ministarstva

4156 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održali su u srijedu prezentaciju Agrobudžeta za mjeru unapređivanja sektora slatkovodnog ribarstva na Vranjini u prostorijama Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Iz Ministarstva je saopšteno da su privredni ribari sa Skadarskog jezera imali priliku da se informišu za podršku kroz agrobudžetsku liniju za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru.

“Korisnik podsticajnih sredstava je privredno društvo, preduzetnik ili pojedinac, koji je nosilac važeće dozvole za obavljanje privrednog ribolova, izdate od Nacionalnog parka Skadarsko jezero i imao je u prethodnom dvogodišnjem periodu”, navodi se u saopštenju.

Ribari su, kako se dodaje, upoznati i sa investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamici sprovođenja i načinu podnošenja zahtjeva za podršku.

“Pored kofinansiranja u troškovima nabavke novog motora, ribolovnog alata i opreme i nabavke ledomata, novina od ove godine je da se podržava i nabavka novog ribolovnog plovnog objekta”, rekli su iz Ministarstva.

Maksimalni iznos budžetskih sredstava je do 50 odsto vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do tri hiljade eura, koji je u odnosu na prošlu godinu povećan. Kriterijumi za podršku biće definisani javnim pozivom.

“U cilju poboljšanja prilaznih plovnih puteva na Skadarskom jezeru, a na zahtjev lokalnih samouprava, Ministarstvo je uvelo i novu mjeru kako bi olakšali lov ribarima kroz podršku lokalnim samoupravama za razvoj i održavanje plovnih puteva na Skadarskom jezeru, za koju je opredijelilo 20 hiljada eura”, kazali su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su 11. marta održali prezentacije Agrobudžeta za mjeru unapređivanja sektora slatkovodnog ribarstva u opštinskoj sali u Golubovcima i Tuzima.

Bonus video: