NVO KANA: OŠ "Sutjeska" ne smiju nadograđivati

Osnovna škola “Sutjeska” (1972) je, kako su naveli iz NVO KANA, originalno i vrijedno djelo moderne arhitekture, izuzetni predstavnik uspješnog kabinetskog modela školskih objekata

2627 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Nevladina organizacija KANA oštro se protivi planiranoj nadogradnji Osnovne škole “Sutjeska” u Momišićima u Podgorici, arhitekte Andrije Markuša, a od planera zahtijeva da se urbanistički parametri koriguju tako da odgovaraju sadašnjem stanju, odnosno originalnom projektu autora, bez mogućnosti dogradnje, nadogradnje ili povećavanja kapaciteta i izmjene projekta u bilo kom smislu u odnosu na originalni.

Kako su juče saopštili, u toku je javna rasprava o nacrtu Detaljnog urbanističkog plana “Momišići A” u Podgorici.

”Planom se, između ostalog, planira nadogradnja Osnovne škole ‘Sutjeska’ i istoimenog vrtića, dok su sve ostale površine standardno rezervisane pretežno za stanovanje. Zahtijevamo da se u planu doda napomena da se na objektu ne dozvoljavaju nikakve intervencije, izuzev radova na redovnom održavanju objekta, isključivo uz dozvolu Uprave za zaštitu kulturnih dobara i držaoca autorskog prava. Sve eventualne potrebe za povećanjem kapaciteta školskog prostora, moraju se planirati na drugoj lokaciji”, istakli su iz te NVO.

Osnovna škola “Sutjeska” (1972) je, kako su naveli, originalno i vrijedno djelo moderne arhitekture, izuzetni predstavnik uspješnog kabinetskog modela školskih objekata.

”Bitno je napomenuti da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara 2022. prihvatila inicijativu za zaštitu, uz navođenje da se radi ‘o jedinstvenom školskom objektu izgrađenom 1976, po projektu arhitekte Andrije Markuša’. Ovu činjenicu je takođe neophodno navesti u planu. Planskim dokumentom mora se zadržati škola u postojećim gabaritima, i u svema prema originalnom projektu arhitekte Markuša, bez ikakve mogućnosti dogradnje ili nadogradnje. Svaka dozvoljena intervencija u ovom smislu smatraće se grubim kršenjem autorskih prava, ignorisanjem apela struke, i zloupotrebom položaja u donošenju odluka pogubnih za društvo i kulturu uopšte. Markuš je izričito zabranio skrnavljenje svog autorskog djela”.

Bonus video: