Sa srednjoškolcima razgovarali o makro-regionalnim strategijama EU

Đaci upoznati sa učešćem Crne Gore u makro-regionalnim strategijama Evropske unije i njihovom uticaju na razvoj turizma, energetike, saobraćaja, zaštitu životne sredine

2557 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Predstavnici Kancelarije za evropske integracije i Ministarstva ekonomskog razvoja razgovarali su sa srednjoškolcima iz Podgorice i sa Cetinja o učešću Crne Gore u makro-regionalnim strategijama Evropske unije (EU) i njihovom uticaju na razvoj turizma, energetike, saobraćaja, zaštitu životne sredine.

Oni su sa srednjoškolcima razgovarali u sklopu obilježavanja Nedjelje makro-regionalnih strategija Evropske unije (EU).

Savjetnica glavne pregovaračice i rukovoditeljka sektora za evropske fondove, Irena Bošković, upoznala je učenike turističkih smjerova Srednje škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ sa makroregionalnim strategijama u kojima učestvuje Crna Gora i to Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i Strategijom EU za Dunavsku regiju (EUSDR), oblastima u kojima se sprovode, njihovim ciljevima i korisnicima.

Ona je, kako je saopšteno iz Kancelarije i Ministarstva, objasnila da ove dvije makro-regionalne strategije prepoznaju glavne oblasti koje je neophodno da države zaštite, očuvaju, unaprijede, promovišu i valorizuju.

“Takođe, Crnoj Gori su na raspolaganju i fondovi EU, kroz različite programe podrške, od programa prekogranične saradnje, preko velikih investicionih programa, do programa u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, zapošljavanja. Ovi programi nude različite mogućnosti za finansiranje projekata institucijama, organizacijama, nevladinom sektoru, a postoje i posebni fondovi koji su namijenjeni baš mladima”, rekla je Bošković.

đaci EU
foto: Generalni sekretarijat Vlade

Načelnica odsjeka za horizontalna i strategijska pitanja, Tatjana Bošković, je đacima Srednje stručne škole sa Cetinja pojasnila značaj obilježavanja Nedjelje makro-regionalnih strategija EU i kazala da je ove godine poseban akcenat stavljen na Strategiju za Dunavski region, koja je prošle godine proslavila deset godina postojanja.

“Makro-regionalni pristup je važan jer se određena pitanja ne mogu rješavati nezavisno, odnosno pristup u određenim oblastima mora biti jedinstven i usklađen na nacionalom i makro-regionalnom nivou, kako bi imali dugoročne benefite za naše i buduće generacije”, rekla je Bošković.

Samostalna savjetnica iz Ministarstva ekonomskog razvoja i predstavnica Crne Gore u radnim grupama za turizam u okviru EUSAIR i EUSDR, Maja Kovačević, naglasila je da je povezivanje kroz makro-regionalne strategije bitno za Crnu Goru zbog razmjene iskustava i ideja, ali, što je najvažnije, znanja u oblasti korišćenja evropskih fondova za bolju diverzifikaciju u turizmu, te uopšte podsticanje razvoja turizma.

“U konačnom, strategija je politika, a u turizmu je veoma važno prevesti politike u konkretne akcije na terenu i kreirati jedinstven doživljaj za turiste”, poručila je Kovačević.

Ona je, na konkretnim primjerima, objasnila učenicima koje su koristi makro-regionalnih strategija za mlade ljude, posebno one kojima je turizam buduća profesija.

Kovačević ih je pozvala da se informišu i uključe u sve naredne aktivnosti i iskoriste prilike koje im se kroz ovakve programe nude.

„Učenicima je naročito bilo zanimljivo formiranje savjeta mladih za Dunavski i Jadransko-jonski region, čije bi uspostavljanje omogućilo populaciji mladih od 18 do 35 godina ubrzane procese razmjene informacija i učenja, kao i izgradnju kapaciteta i saradnju za mlade u okviru navednih regiona“, navodi se u saopštenju.

Savjeti za mlade će donijeti brojne koristi za mlade - putovanja, edukacije, razmjene mišljenja.

Zanimalo ih je i kako se povezati sa institucijama i organizacijama iz regiona, kako bi mogli sarađivati na zajedničkim projektima.

Bonus video: