Razgovarali o uvećanju koeficijenta prosvjetnim radnicima, uvođenju školskog policajca...

Iz Sindikata prosvjete očekuju poziv za učešće u svim radnim grupama za izmjene i dopune zakona u obrazovanju

1937 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici Sindikata prosvjete (SPCG) održali su u utorak, 15. marta sastanak sa državnom sekretarkom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Milicom Kadović, tokom kojeg je, između ostalog, razgovarano o uvećanju koeficijenta prosvjetnim radnicima.

Iz Sindikata je saopšteno da je na sastanku bilo riječi o obračunu bolovanja, jubilarnim nagradama, prevozu, nastavničkim zvanjima, ljekarskim pregledima, najavljenim izmjenama i dopunama zakona u obrazovanju, o asistentima u nastavi, o ponovnom uvođenju školskog policajca i drugim problemima sa kojima se, kako su kazali, prosvjetni radnici svakodnevno susreću.

Sastanku su, osim Kadović i njenih saradnika, v.d. generalnog direktora Direktorata za normativno-pravne poslove Dejana Dašića, načelnice u Direktoratu za finansije Ratke Đurović Jovanović i načelnice u Direktoratu za finansije Jelene Vukmirović, prisustvovali predsjednik SPCG-a Radomir Božović, te potpredsjednice Stanka Vukčević i Biljana Mosurović.

"Dogovoreno je da će iz kabineta MPNKS-a svim direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova biti upućeno Mišljenje Komisije za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora o obračunu naknade zarada u slučajevima spriječenosti za rad, a kojim se tumači da prosvjetni radnici, tokom bolovanja, imaju pravo na uvećanje koeficijenta za nastavnička i naučna zvanja, kao i razredno starješinstvo. U istom mejlu, direktorima će biti sugerisano da otpočnu postupak za ljekarskim pregledom prosvjetnih radnika, shodno članu 11 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju", saopšteno je iz SPCG.

Iz MPNKS-a će, dodaju, biti upućen dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, za sastanak kojem će prisustvovati i predstavnici SPCG-a, na kome će "biti pokrenuta priča o uvećanju koeficijenata prosvjetnim radnicima" kroz izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora, kao i "iznalaženje mogućnosti za isplatu jubilarnih nagrada i regulisanja prevoza".

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će, dodaju iz Sindikata, uputiti zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za sastanak na kome će se aktuelizovati priča o školskim policajcima.

Državna sekretarka Kadović je, dodaju iz SPCG-a, naglasila da u MPNKS-u preduzimaju sve neophodne aktivnosti kako bi Komisija za dodjele nastavničkih zvanja ubrzala svoj rad.

Iz Sindikata prosvjete je istaknuto da se očekuje poziv za učešće u svim radnim grupama za izmjene i dopune zakona u obrazovanju.

Na kraju sastanka je zaključeno da će Radna grupa sastavljena od predstavnika MPNKS-a i SPCG-a biti formirana veoma brzo, i da će sastanke održavati makar jednom mjesečno, navodi se u saopštenju.

Bonus video: