Nikšićki ekolozi poljoprivrednicima uručili pet električnih drobilica

"Time će biti postignuto što veće iskorišćavanje ovih uređaja koji se koriste sezonski i koji za kratko vrijeme mogu da obrade velike količine granja, do četiri centimetra debljine, kao i drugih ostataka iz proizvodnje

2327 pregleda 0 komentar(a)
Sa uručenja, Foto: DMEN
Sa uručenja, Foto: DMEN

Kako bi podstakli poljoprivrednike da efikasno upravljaju otpadom koji nastaje na njihovim imanjima i proizvode kompost, organsko đubrivo sa visokim sadržajem humusa, Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) uručilo je pet električnih drobilica izabranim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Nikšić.

„Podjelom pet električnih drobilica za deset poljoprivrednika željeli smo da podstaknemo i solidarnost među poljoprivrednicima pa će jednu drobilicu koristiti dva poljoprivredna proizvođača. Time će biti postignuto što veće iskorišćavanje ovih uređaja koji se koriste sezonski i koji za kratko vrijeme mogu da obrade velike količine granja, do četiri centimetra debljine, kao i drugih ostataka iz proizvodnje“, saopštili su iz DMEN-a.

Oni su grupi poljoprivrednika, koji su izabrani za ciljnu grupu projekta, tokom sastanka predstavili način rada i osnovne karakteristike drobilica.

Ekolozi su istakli da kompost ima i ekonomsku i ekološku vrijednost, kao i da se otpad sa poljoprivrednih imanja u dosta slučajeva odlaže na ekološki neprihvatljiv način i da je jedan od uzroka nastanka nelegalnih deponija.

„U ovom dijelu godine, poljoprivrednici pripremaju bašte i voćnjake za novu sezonu, pa se otpad najčešće uništava paljenjem, što ima j negativne posljedice na kvalitet vazduha i životnu sredinu uopšte. Osim toga, biljni otpad koji nastaje tokom sprovođenja agrotehničkih mjera i koji se nepropisno odlaže, može doprinijeti širenju štetnih organizama i tako uticati na kvalitet proizvoda naredne godine“, navode nikšićki ekolozi.

Zbog toga je, kako stoji u saopštenju za javnost, potrebno razviti održive metode uz pomoć savremenih tehnologija da bi se riješio dugoročni problem postojanja, eliminisanja, ali i rasta pomenute vrste otpada.

Nabavka i podjela električnih drobilica završna je aktivnost projekta ''Upravljanje biljnim otpadom na ekološki i ekonomski prihvatljiv način'', koji je finansirala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na javnom konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

Bonus video: