Vladimir Novović novi glavni specijalni tužilac

Novović je kazao da SDT očekuju brojni izazovi, kadrovski, tehničke opremljenosti, a najveći problem je "percepcija javnosti o radu tužilačke organizacije"

75009 pregleda 461 reakcija 85 komentar(a)
Novović, Foto: Luka Zeković
Novović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2022. 19:47h

Sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović izabran je za novog glavnog specijalnog tužioca (GST).

Njega je na tu funkciju, nakon današnjeg intervjua na sjednici Tužilačkog savjeta (TS), predložila vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović.

Za nasljednika Milivoja Katnića glasalo je deset članova TS, dok samo tužiteljka Đurđina Ivanović nije podigla ruku.

Jovanović je navela da je cijenila stručno znanje, dok je sposobnost za obavljanje funkcije GST-a cijenila na osnovu mišljenja Proširene sjednice Vrhovnog suda i intervjua.

Intervjui počeli oko 16 časova

Tužilački savjet je oko 16 časova započeo intervjue sa kandidatima koji su se prijavili na oglas za GST.

Nakon advokata iz Bijelog Polja Miladina Joksimovića, koji je imao poprilično negativan stav o stanju u tužilačkoj organizaciji zbog čega je bio i motivisan da se prijavi za novog GST-a, otpočeo je intervju sa kandidatom Vladimirom Novovićem.

Novović je kazao da SDT očekuju brojni izazovi, kadrovski, tehničke opremljenosti, a najveći problem je "percepcija javnosti o radu tužilačke organizacije".

Novović
Novovićfoto: Luka Zeković

"Smatram da sudijski poziv, odnosno, nezavisnost može da dovede do pravde kao jednog od najvećih ideala. Sudije nemaju autoritet, osim zakona, međunarodnih konvencija, pa sam sudijski poziv izabrao jer se kroz taj rad stiče širok dijapazon znanja. Sudija ima instrument za ograničenje drugih grana vlasti", pojasnio je zašto je izabrao posao sudije.

Predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović pitao je da li bi, ukoliko bude GST, podnio ostavku ako ne bi riješio predmete visoke korupcije.

"Za mene imena ne znače ništa, nema biranja, po prispjeću ćemo raditi", odgovorio je Novović, a nije mogao govoriti pojedinačno o predmetima "jer ne zna šta se u njima nalazi".

Člana TS-a Steva Muka je interesovala statistika o radu Novovića za vrijeme sudijske funkcije.

"Što se tiče kvaliteta rada, dostavio sam izvještaj za posljednjih pet godina, a uglavnom je to bilo jedna ukinuta odluka godišnje. Odluke u ponovnom postupku su uvijek bile iste, izuzev jedna", rekao je Novović.

On je odgovarajući članu TS-a Filipu Jovoviću kazao da, što se tiče finansijskih istraga, uz naredbu za sprovođenje istrage uvijek treba otvoriti i uporedo finansijsku istragu.

"Ipak, treba tu specijalizacija, a odrediti nekoliko tužilaca koji bi se bavili sa tim dijelom rada", odgovorio je Novović.

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da je cijeli radni vijek bio u tužilaštvu, osim pripravničkog staža, naglašavajući da rezultati njegovog rada mogu da budu garant da će profesionalno, pošteno raditi posao i GST-a.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

"Mogu odgovoriti svim poslovima iz domena rada GST-a, mislim da mogu poboljšati i unaprijediti rad SDT-a", kazao je Čađenović.

On je naglasio da se uvijek trudio da časno obavlja dužnost tužioca, te da je ponosan na sve što je do sada postigao.

Čađenović je rekao da je u planu rada pojasnio da SDT trenutno nema sistem koji bi na adekvatan način predstavljao javnosti rezultate rada tog tužilaštva.

"Treba javnost upoznati pravovremeno sa činjenicama, kako bi se spriječilo krivo izvještavanje. Naravno, treba imati balans, da pravo javnosti da ima informacije ne utiče na tok istrage", rekao je specijalni tužilac.

On je u programu rada, koji je dostavio TS naveo da je postupao u predmetima protiv dvije najveće organizovane grupe, pa je člana TS-a Steva Muka interesovalo kakav je epilog optužnica, koje je zastupao.

"Morate da znate da tužioci ne mogu uticati na tok ni dužinu trajanja krivičnog postupka. Korona je znatno uticala u protekle dvije godine. Druga stvar koja utiče na dužinu postupaka, to su promjene u sudskom sistemu, zbog izbora sudija što je dovelo do odlaganja pretresa. Tako da je mali broj pravosnažno okončanih predmetima. Nemam nijednu oslobađajuću pravosnažno presuđenu presudu. Imam jednu", rekao je Čađenović.

On je kazao da je specijalizovanje tužilaca za neku oblast dovelo da su se predmeti u SDT-u dijeljeni po tome, ali da je siguran da su svi specijalni tužioci obučeni za rad na svim predmetima.

"Ako bih bio GST, trudio bih se da predmeti budu ravnomjerno raspoređeni tužiocima na rad", naveo je Čađenović.

Muka je interesovala saradnja na relaciji SDT - Uprava policije, te da li vidi da li bi se to moglo unaprijediti.

"Policija ne može da radi bez tužilaštva i obratno. Saradnja sa Specijalnim policijskim timom je dobra, pogledajte statističke podatke. Nijedan predmet u SDT-u ne može da se uradi bez Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. Ima mjesta unaprjeđenju kao i u svim drugim poslovima. Možda bi se mogao ubrzati rad, povećati broj izvršilaca, jer su službenici UP zaista opterećeni", odgovorio je tužilac.

On je odgovorio da je pravilo u SDT da se uporedo sa pokretanjem krivičnog postupka ako ima osnova istovremeno pokreće i finansijska istraga.

"Bolja organizacija je potrebna ali i pomoć oko tog posla. Saradnici u Odjeljenju za finansijske istrage nijesu plaćeni adekvatno za posao koji rade. Treba povećati zarade i broj izvršilaca tog posla i da se stvore adekvatni uslovi za rad. SDT taj problem od svog osnivanja ima", rekao je Čađenović.

On je kazao da bi bilo dobro formiranje visokospecijalizovanog odjeljenja u UP, koji bi se pozabavio isključivo finansijskim istragama.

Čađenović je o predugim istragama rekao da su "odluke ograničene sa nekoliko faktora".

"Posebno predmeti pranja novca, organizovanog kriminala, koji često imaju međunarodni karakter. Bez dokaza iz inostranstva nije moguće donijeti odluku, ali mislim da u SDT nema nijedan pritvorski predmet gdje je prekoračen rok od šest mjeseci", rekao je on.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić kazao je u uvodnom obraćanju da mu je čast što je danas u ulozi kandidata za GST-a pred članovima Tužilačkog savjeta.

Šoškić je pobrojao šta je sve do sada radio za 20 godina tužilačke karijere, i kazao da je članove TS "želio da uvjeri da je uvijek radio na osnovu činjenica, prava i pravde" ali da su nakon njegove kandidature "mediji i dio NVO sektora orkestrirano nastavili paljbu"...

"Zbog svega navedenog, ovdje se završava moja kandidatura za GST-a", kazao je Šoškić.

"Kada rasvijetlimo stvari, o kojima se ćuti 10 godina, onda možemo da razgovaramo",kazao je on.

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović je rekla da joj je žao da ovako odustane, jer ga "ona najbolje poznaje".

"Hvala vam na tome", rekao je Šoškić, zahvalio se i odustao od odgovaranja na intervjuu.

Bonus video: