Saradnja MUP-a i crnogorskih opština: Zajedničko zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine

“Kako bi se razmotrila mogućnost podrške lokalnih samouprava u zbrinjavanju osoba iz Ukrajine, u slučaju većeg priliva”

2035 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sarađivaće sa Glavnim gradom i opštinama Danilovgrad i Berane, kako bi zajednički zbrinuli izbjeglice iz Ukrajine.

Kako je saopšteno iz MUP-a, predstavnici tog resora razgovarali su sa predstavnicima Glavnog grada, kao i opština Danilovgrad i Berane, u cilju implementacije Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine.

Navodi se da je sastanku prisustvovala i predstavnica Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Sastanak je prevashodno iniciran kako bi se razmotrila mogućnost podrške lokalnih samouprava u zbrinjavanju osoba iz Ukrajine, u slučaju većeg priliva”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici lokalnih samouprava rekli da su spremni za saradnju sa MUP-om kada je u pitanju zajednički humanitarni odgovor.

“Na sastanku je dogovoreno da se imenuju kontakt osobe ispred lokalnih samouprava, koje će na dnevnom nivou biti u komunikaciji sa predstavnicima MUP-a”, rekli su iz tog resora.

Iz MUP-a su poručili da će razmotriti mogućnosti za obezbjeđivanje smještaja na teritoriji Glavnog grada, opština Danilovgrad i Berane, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim kapacitetima.

“U ovakvim situacijama neophodno je unaprijediti i ojačati saradnju državnih i lokalnih institucija, pa će se tokom sljedeće sedmice organizovati sastanci sa predstavnicima ostalih opština, u prvom redu primorskih”, kazali su iz MUP-a.

Oni su saopštili da taj resor od početka dešavanja u Ukrajini preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti.

“Održani su sastanci sa predstavnicima svih relevantnih institucija i međunarodnih organizacija, na kojima su razmatrani načini pružanja urgentne podrške osobama iz Ukrajine u pristupu pravima na zdravstvenu zaštitu, adekvatan smještaj, neophodnu pomoć i osnovna sredstva za život”, rekli su iz MUP-a.

Bonus video: