Mjere u školama još ne ublažavaju, Udruženje Roditelji traži časove od 45 minuta i ukidanje obaveze nošenja maski

Iz IJZ kažu da su sa MPNKS donijeli zaključak da aktuelne mjere ostaju na snazi, dok će radna grupa IJZ na sljedećem sastanku razmatrati vraćanje nastave u normalan režim rada.

23574 pregleda 237 reakcija 51 komentar(a)
Iz Udruženja Roditelji tvrde da su njihovi zahtjevi više puta odbijeni, Foto: nema
Iz Udruženja Roditelji tvrde da su njihovi zahtjevi više puta odbijeni, Foto: nema

Epidemiološka situacija bolja, a mjere protiv koronavirusa ublažene, ali se i dalje ne zna kada bi učenici mogli da se vrate na regularan sistem nastave u školama.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić “Vijestima” je juče kazao da su sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) održali sastanak i donijeli zajednički zaključak da trenutne protivepidemijske mjere u obrazovnim ustanovama i dalje ostaju na snazi.

”Vraćanje škola u normalan režim rada i bez maski razmatraće se na sledećem sastanku Radne grupe za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti kovid -19 IJZ. Institut će, kao i do sada, pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome predlagati mjere u obrazovnim ustanovama. Napominjemo da je još uvijek aktuelna sezona respiratornih virusa i da stoga moramo biti dodatno oprezni a sve sa ciljem očuvanja zdravlja najmlađih”, saopštio je Galić.

Iz MPNKS juče su ponovili da će pratiti preporuke struke.

” Kao odgovorna institucija MPNKS prati preporuke struke, što znači da pratimo preporuke Ministarstva zdravlja i IJZ. Mi smo spremni za sve vidove održavanja nastave, sa nadom da je pandemija za nama i da ćemo se ubrzo vratiti na rad škola kakav smo imali prije kovida-19”, odgovorili su “Vijestima”.

Prema aktuelnim mjerama, koje važe do 24. marta, u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama nastavni časovi traju 30 minuta.

Ustanove su u obavezi da obezbijede da svi zaposleni i učenici nose zaštitnu masku na licu koja pokriva nos i usta, osim ako usljed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu nositi masku ili je mogu nositi samo uz određena ograničenja. Nošenje maski obavezno je tokom trajanja časova i boravka u školama i na otvorenoj površini ispred ovih ustanova, ako se ne može obezbijediti međusobna fizička udaljenost od najmanje dva metra. Ustanove su i u obavezi da obezbijede mjerenje tjelesne temperature na ulazu u ustanovu, dezinfekciju ruku, čišćenje i dezinfekciju svih prostorija, kao i predmeta i opreme koja se koristi, provjetravanje zatvorenog prostora, ali i da obezbijede lica odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera.

Udruženje Roditelji uputilo je prije tri dana i zatražilo od MPNKS, Ministarstva zdravlja i IJZ da se vrati regularan sistem nastave u školama u Crnoj Gori. U dopisu su naveli da je 14. marta koronavirusom zaraženo oko 670 stanovnika, odnosno 0,1 odsto ukupnog stanovništva.

”Obraćamo vam se sa zahtjevom da roditeljima i ostalim građanima objasnite šta treba da se dogodi i na kojem stepenu treba da bude epidemija da bi se škole vratile u normalan režim rada - časovi u trajanju od 45 minuta i bez nošenja maski? Sigurni smo da ste upoznati koliko smo vam puta dostavljali zahtjev da se vrati regularan sistem nastave u školi, ali je svaki odbijen. Ponovo vam pišemo zbog situacija koje su se dogodile i događaju se u našoj zemlji ovih dana, a pokazuju da u realnosti mjere više ne postoje”, navode iz Udruženja.

U dopisu se navodi da nema logičnog i razumnog objašnjenja zašto su aktuelne mjere u obrazovnim ustanovama i dalje na snazi.

”Kako je dva sata u školi manje rizično u odnosu na tri sata? Kako djeca sa 33 odsto manje vremena u školi mogu postići 100 odsto gradiva i uraditi 100 odsto pisanih zadataka i ostalih testova koji im se daju? Podsjećamo da je briga o djeci tema koja mora da podrazumijeva sagledavanje dugoročnih posljedica na njihovo sveukupno zdravlje, najprije zbog toga što one mogu biti veoma kompleksne. Ne izgleda nam da smo kao društvo svjesni toga, a vrijeme je da postanemo. Zato, mijenjajte pravila i mjere i ne uskraćujte djeci obrazovanje”, zaključili su iz Udruženja Roditelji.

Prošlo je tačno dvije godine od prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori. Od 17. februara 2020. pa do juče u Crnoj Gori je zabilježeno 231.927 slučaja kovid-19, dok je od posljedica infekcije preminulo 2.696 osoba.

Iz IJZ je juče saopšteno da je u Crnoj Gori aktivan 681 slučaj koronavirusa. Kazali su da je registrovano 111 novih slučajeva kovida-19 i da je od posljedica infekcije preminula jedna osoba, starosti 73 godine iz Rožaja.

Bonus video: