"Igrom i pjesmom protiv rata" - poruka prije koncerta kulturno-umjetničkih društava

Na gradskom trgu sinoć, prije održavanja koncerta kulturno-umjetničkih društava iz Bijelog Polja, Mojkovca i Rožaja na gradskom trgu je održan performans protiv rata. Učesnicima su se pridružile i izbjeglice iz Ukrajine, koje su prije nekoliko dana utočište našle u Bijelom Polju

3987 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U susret proljeću u Bijelom Polju sinoć je održan koncert kulturno umjetničkih društava "Tekstilac" iz Bijelog Polja, "Vrelo Ibra" iz Rožaja i "Vesna" iz Mojkovca.

Učesnici su, prije koncerta, narodnim nošnjama priredili performans u centru grada, šaljući poruku "Igrom i pjesmom protiv rata", u čemu su im se pridružile i izbjeglice iz Ukrajine, koje su prije nekoliko dana utočište našle u Bijelom Polju.

U sali Centra za kulturu nije bilo slobodnih mjesta, a kako je rekao umjetnički rukovodilac KUD Tekstilac, Emir Mehonjić ovaj koncert je samo početak saradnje, ne samo ova tri, već svih KUD-ova u Crnoj Gori.

"Na taj način ćemo podržati ideju da međusobnim djelovanjem doprinesemo očuvanju, promovisanju i unapređenju folklora, tradicije i kulturne baštine svih naroda u našoj zemlji", kazao je Mehonjić.

Njegov kolega iz Mojkovca rukovodilac KUD "Vesna" Danilo Žurić kaže da njihovo društvo broji više od 200 članova što jasno pokazuje koliko su mladi posvećeni očuvanju kulturne baštine.

"Ovakvi koncerti su značajni za očuvanje kulturne baštine Crne Gore i podstiču mlade da se pridruže kulturno-umjetničkim društvima i na taj način obogate sebe, ali i dopsinesu očuvanju tradicije i kulturne baštine", istakao je Žurić.

Rukovodilac KUD "Vrelo Ibra" iz Rožaja Ćamil Kujević je kazao da je to društvo saradnju sa drugim društvima započelo prošle godine.

"Uvjereni smo da je ovo korak i dobar način ka širenju saradnje sa drugim društvima", kazao je on.

Prije koncerta, učesnici su u narodnim nošnjama priredili performans u centru grada kada su poslali poruku "Igrom i pjesmom protiv rata". Njima su se pridružile i izbjeglice iz Ukrajine koje već nekoliko dana borave u Bijelom Polju.

Bonus video: