U Nikšiću uništen pano sa reprodukcijama slika Petra Lubarde

Ivanović i Todorović podsjećaju da je na Trgu slobode postavljen veliki broj kamera i izražavaju nadu da će počinilac biti uhapšen i kažnjen

10839 pregleda 219 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nepoznati počinilac, ili više njih, polomio je i uništio pano sa reprodukcijama slika Petra Lubarde koji se nalaze na Trgu slobode u Nikšiću. Riječ je o slikama "Kosovski boj" i "Sumrak na Lovćenu".

U okviru kulturno-umjetničke manifestacije "Dani Petra Lubarde u Nikšiću", Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić i JU Muzeji i galerije, zajedno sa Kućom legata Petra Lubarde iz Beograda, 16. marta je postavila panoe sa reprodukcijama Lubardinih slika pod nazivom "Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde".

"Za razliku od svega ostalog, prava umjetnost odolijeva vremenu. Ona je najotpornija na čovjekov zaborav, njegovu glupost i beščašće. I onda kada neki poredak ljude uništi toliko da izgube sistem vrijednosti, prestanu da baštine i razumiju vlastitu istoriju, kao posljednja linija odbrane ostane kultura, odnosno umjetnost, posebno ona visokog ranga. Podsjećamo na rečenicu Orhana Pamuka da ne može biti mali narod onaj koji ima velike priče. I gle čuda, dvije od osam velikih priča genijalnog Srbina, rođenog u Ljubotinju kod Cetinja, nekome nijesu odgovarale pa je pano na kome su slike sa tim predstavama bile postavljene, oborio, polomio i uništio ih. Tolika mržnja i takav odnos prema umjetnost priliče samo onom neartikulisanom biku koji razara planinu sa Lubardine slike", stoji u saopštenju za javnost koje potpisuju Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje i Vesna Todorović, direktorica Muzeja i galerija.

panoi Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Podsjećaju da je izložbu otvorio prof. dr Fadilj Eminović, član Gradskog vijeća Grada Beograda zadužen za kulturu, a da su sa njim bili i Andrija Bojanić, pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda, kao i direktor Kuće legata i kustos, Filip Brusić Reno i Dina Pavić, koja je bila autorka izložbe.

"Pored ostalih vrijednih slika koje baštini naš Muzej, u njemu se nalazi i jedna slika velikih dimenzija (oko 12 kvadrata) umjetnika Petra Lubarde. Ideja o 'Danima Petra Lubarde' u Nikšiću potekla je iz Muzeja, da bi se pažnja javnosti skrenula na tu sliku (čija je tematika iz NOB-a) i skupio novac za njenu restauraciju, jer je veoma oštećena. Pored toga, slavni umjetnik je i svoje umjetničke početke vezao za naš grad, kada je, živeći u Ulici Novaka Ramova br. 12, davne 1925. godine kao maturant nikšićke Gimnazije, u njoj postavio i svoju prvu izložbu. Pored tih razloga, i iznad njih, stoji i činjenica da se ovdje radi o genijalnom umjetniku, svjetskog značaja, koji je bio najnagrađivaniji jugoslovenski slikar na najreprezentativnijim izložbama i međunarodnim umjetničkim smotrama u svijetu", stoji u saopštenju za javnost.

panoi Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Ivanović i Todorović podsjećaju da je na Trgu slobode postavljen veliki broj kamera i izražavaju nadu da će počinilac biti uhapšen i kažnjen.

"Nadamo se da će počinilac ovog gnusnog djela izazivanja i potpirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, koji pljuje i gazi po simbolima i zavjetima 'velikim pričama' kojima se stvara i učvršćuje svijet jedne kulture ili identitet jednog naroda, biti uhapšen i najstrože kažnjen. Svi znamo da je veliki broj kamera postavljen na našem Trgu, a podsjećamo i na slučaj brzog otkrivanja izgrednika koji je, na zaprepašćene svakog normalnog građanina, urinirao po spomeniku narodnog heroja LJuba Čupića. Osuđujući svako skrnavljenje spomenika i umjetničkih djela, apelujemo na sve naše sugrađane da shvate, i da se u skladu sa tim i ponašaju, da je grad (kao i država) – prostor i forma ljudskog organizovanja, po definiciji, otvorena za sve ljude podjednako, bez obzira na stvarne i umišljene različitosti među nama", poručuju Ivanović i Todorović.

Bonus video: