Gazivoda: Dva mjeseca od formiranja TS imamo promjene na najvažnijim pozicijama u tužilaštvu, javnost očekuje rezultate

"Sve važne odluke TS je donio jednoglasno ili sa 9, odnosno 10 od ukupno 11 glasova. Profesionalno tužilaštvo, lišeno političkog uticaja jedan je od ključnih ciljeva na putu ka EU"

21936 pregleda 10 komentar(a)
Gazivoda, Foto: Boris Pejović
Gazivoda, Foto: Boris Pejović

Član Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika Siniša Gazivoda poručio je da nakon manje od dva mjeseca od konstituisanja tog tijela "imamo kadrovske promjene na dvije najvažnije pozicije u tužilaštvu", kao i da uprkos, kako kaže, početnim sumnjama dijela javnosti na pomenute funkcije su izabrani "dugogodišnji nosioci visokih pravosudnih funkcija sa nespornim ličnim i profesionalnim kredibilitetom."

"Sve važne odluke TS je donio jednoglasno ili sa 9, odnosno 10 od ukupno 11 glasova. Profesionalno tužilaštvo, lišeno političkog uticaja jedan je od ključnih ciljeva na putu ka EU. Javnost sa pravom očekuje vidljive i mjerljive rezultate u predstojećem periodu", poručio je Gazivoda na Tviteru.

Dugogodišnji sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović izabran je juče za novog glavnog specijalnog tužioca (GST).

TS je 17. februara donio odluku da konstatuje prekid funkcije dugogodišnjeg GST Milivoja Katnića, jer je ispunio uslove za odlazak i starosnu penziju.

Sa 10 glasova TS je juče podržao predlog vršiteljke dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maje Jovanović da Novović bude izabran za novog GST.

TS je 5. februara sa osam glasova za izabrao da v.d. VDT bude tužiteljka Maja Jovanović.

Bonus video: