Posađeno još 250 sadnica na Gorici, ozvaničen početak rada rendžerske službe

Najavljujem da će ovakvih akcija biti još, a uporedo sa ovim, uskoro ćemo krenuti u raščišćavanje preostalog dijela opožarenog terena", kazao je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice

3964 pregleda 51 reakcija 9 komentar(a)
Danas na Gorici, Foto: Glavni grad Podgorica
Danas na Gorici, Foto: Glavni grad Podgorica

Novih 250 sadnica posađeno je danas na podgoričkom brdu Gorica, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorica.

"Nakon niza uspješno realizovanih akcija raščišćavanja opožarenog dijela brda Gorica, kao i velike akcije sadnje u novembru, Glavni grad je organizovao još jedan takav događaj kojem se odazvalo više stotina građana, kao i veliki broj predstavnika diplomatskog kora i društveno odgovornih kompanija", ističe se u saopštenju Glavnog grada.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković rekao je da je opet na Gorici veliki broj sugrađana, različitih generacija, što ih vrlo veseli.

"Takođe nas raduje to što je veliki broj društveno-odgovornih kompanija i ljudi iz diplomatskog kora dao doprinos današnjoj akciji nabavkom sadnica i donacijom hrane i pića za sve prisutne. Na taj način naša zajednica pokazuje brigu za Goricu i za naš grad. Najavljujem da će ovakvih akcija biti još, a uporedo sa ovim, uskoro ćemo krenuti u raščišćavanje preostalog dijela opožarenog terena", kazao je Vuković i poručio da je takom prethodne akcije posađeno 300, a danas i dodatnih 250 sadnica.

U saopštenju se dodaje da su se predstavnici diplomatskog kora i ovoj akciji odazvali u velikom broju, te zajedno sa porodicama i prijateljima poslali lijepu poruku o važnosti očuvanja životne sredine i značaju zelenih površina.

"Drago mi je da mogu da učestvujem danas u akciji pošumljavanja Gorice, posebno nakon posljednjeg požara u kojem je izgorelo mnogo drveća. Naša Ambasada je uvijek spremna da podrži akcije ovog tima i čestitam gradonačelniku i njegovom timu na organizaciji", kazao je ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Boris Gandel.

Iz Glavnog grada Podgorica su rekli i da je današnje druženje na Gorici, upotpunjeno sadržajnim sportskim, dječijim i muzičkim programom.

"Prisutni su uživali u fudbalskim utakmicama, atletskim vježbama, teqball treningu, pikadu i bagu, a za najmlađe je bila organizovana školica sporta za đecu, kao i animatori. Nakon što je požar uništio rekonstruisani poligon na Gorici, vrijedne kolege iz Agencije za stanovanje, uz pomoć donacije Fudbalskog saveza Crne Gore, pristupili su njegovoj kompletnoj sanaciji, pa je postavljena nova vještačka trava, ograda i mobilijar. Vrijednost ovih radova iznosi oko 30.000 eura, a danas je simbolično na rekonstrisanom terenu odigrana prva utakmica i to između predstavnika Glavnog grada i Fudbalskog saveza Crne Gore", piše u saopštenju.

Iz Glavnog grada Podgorica su rekli i da je danas na Gorici ozvaničen i početak rada rendžerske službe u okviru Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada.

"To je potpuno nova služba, čiji je primarni cilj očuvanje životne sredine u cijelom gradu, a posebno u zaštićenim područjima. Rendžersku službu ćemo u narednom periodu nadograđivati i ona će značajno doprinositi očuvanju svih zelenih površina u našoj Podgorici", istakao je direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Dragutin Đeković.

Rendžer Ivan Veljović je rekao da je u rendžerskoj službi od njenog osnivanja i da mu je drago da može da kaže da je dio tog tima.

"S obzirom na moje višegodišnje iskustvo u poslovima bezbjednosti, drago mi je da mogu da dam doprinos u cilju očuvanja životne sredine", kazao je Veljović.

Iz Glavnog grada Podgorica su kazali da su ekipe gradskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u prethodnom periodu izvodile radove na novoj pumpnoj stanici u Zagoriču, a za potrebe ispumpavanja vode u sistem protivpožarne zaštite na brdu Gorica.

"Poučeni lekcijama iz prošle godine, krajem 2021. smo realizovali investiciju vrijednu 25.000 eura i instalirali pumpu koja će obezbijediti da se rezervoari na Gorici brže pune i da hidrantska mreža može biti u funkciji non-stop ako se desi nešto slično onome čto se desilo prošle godine, a nadamo se da neće. Uz zahvalnost onima koji pokazuju ljubav i brigu za Goricu, apel onima koji možda nijesu toliko odgovorni da ne rade ono što su radili prošlog ljeta", kazao je Vuković.

Bonus video: