Pomjeriće granice budućeg parka prirode

Opština Pljevlja prihvatila zahtjev Elektroprivrede - gornji tok rijeke Ćehotine biće pomjeren sto metara iznad brane u selu Otilovići

10044 pregleda 2 komentar(a)
Glavna atrakcija: Meandri Ćehotine, Foto: shutterstock
Glavna atrakcija: Meandri Ćehotine, Foto: shutterstock

Sekretarijat za uređenje prostora opštine Pljevlja prihvatio je zahtjev Elektroprivrede Crne Gore, da se granice budućeg Parka prirode Gornji tok rijeke Ćehotine pomjeri sto metara iznad brane u selu Otilovići, čiji je vlasnik nikšićka kompanija.

U zahtjevu dostavljenom lokalnoj upravi navedeno je da u dužini od sto metara od brane Elektroprivreda ima odgovarajuće reperne tačke koje će se moraju koristiti za obavljanje redovnih aktivnosti i prilikom najavljene izgradnje male hidrocentrale nizvodno od brane.

Iz EPCG podsjećaju da posjeduju odobrenje za korišćenje vode za potrebe Termoelektrane Pljevlja i da je Vlada donijela koncesioni akt kojim EPCG dodjeljuje koncesija za izgradnju Male hidrocentrale u Otilovićima.

”U području obale u dužini od sto metara EPCG ima određene reperne geodetske tačke pijeziometre inekcione zavjese, predbranu geodetske, reperne tačke koje su potrebne za obavljanje aktivnosti koje su povjerene od strane nadležnih državnih uprava. Osmatranje brane, obnavljanje pjezometarske mreže i geodetske mreže je zakonom poptisana obaveza. U 2022/2023. godini se planiraju pripremni radovi, za izgradnju MHE Otilovići koje se gradi nizvodno, ali za šta će se morati koristiti, i pomenute reperne tačke, i prostor za pripremne radove. Bio bi to ograničavajući faktor da EPCG i angažovani izvođači moraju podnositi zahtjeve za dozvole korišćenja zaštitne zone. Plaćati pomenute dozvole ili u najgorem slučaju da se iste ne dobiju. Čime bi se ugrozio javni i državni interes. Upravo narednih mjeseci se sprovodi projekat adaptacije postojeće rasvjete i osvjetaljavnaja objekta brane. Što će prouzrokovati potrebu da se radnici EPCG kreću u prostoru uz ili do same brane. Bilo bi otežavajuće i bespotrebno da se svakodnevno traže ili izdaju pomenute, dozvole za razne radove”, navodi se u dopisu koji je Opštini Pljevlja uputio izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin.

Ističu da Elektroprivreda godinama ima problem sa velikim brojem plutajućih objekata, koje rijeka donesi do same brane.

”Radi se o napuštenim čamcima improvizovanim kućicama na vodi, buradima, ogromnom broju flaša, različitih otpadaka, koji se očigledno bacaju uzvodno u grornjem dijelu Ćehotine. Stoga smatramo vrlo opravdanim proglašenjem zaštićenog područja, ali se mora se imati u vidu da samim tim brana postaje poslednja tačka na kojoj se sve nečistoće i predmeti zadržavaju. Pometnute objekte i nečistoće TE Pljevlja, iako nije u obavezi jer gazduje samo branom, u saradnji sa lokalnom zajednicom konstantno uklanja i čisti površinu vode. Granica zaštite zone je bitna u ovom slučaju jer se bez organizovanog silaska do same površine vode i uz pomoć čamca u prethodnim slučajevima zajedno sa predstavnicima službe za spašavanje opštine Pljevlja ne može pomenuti posao uraditi”, tvrde u EPCG.

Napominju da se voda iz akumulacije u Otilovićima koristi za vodosnabdijevanje Pljevalja i da je zbog toga potrebno obezbijediti minimum sto metara prostora za postavljanje montažnih vertikalnih mreža koje bi zaustavljale predmete i razne nečistoće.

”Očekuje se da će opština Pljevlja u narednom periodu u saradnji sa preduzećem Vodovod, morati definisati svoj status i utvrditi sanitarne zone zaštite, ali do tada oni obavljaju aktivnost na samoj brani zbog osmatranja i uzorkovanja vode na površini zbog kvaliteta vode, a taj pristup im obezbjeđuje TE Pljevlja jer se radi o obavezno štićenom objektu. Napominjemo da se od izgradnje brane u Otilovićima nikada nisu ograničavali radovi u cilju zaštite i unapređenja objekta i funkcionisanje poslova za koje su dobijene sve potrebne dozvole, odnosno povjereni od države na upravljanje”, navodi se u dopisu EPCG.

Opština Pljevlja namjerava da gornji tok rijeke Ćehotine proglasi parkom prirode, kao područje od nacionalnog značaja.

Park prirode “Gornji tok rijeke Ćehotine” biće kategoriju IV zaštićenih područja u koju spadaju područja u kojima su zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva i njihova staništa.

Ukupna površina Parka prirode iznosiće oko 1330 hektara, od čega je 109,40 hektara u II zoni zaštite a u III zoni 1217.

Postupak stavljanja pod zaštitu novog zaštićenog područja opština Pljevlja pokrenula je 3. marta prošle godine podnošenjem zahtjeva Agenciji za zaštitu životne sredine za izradu Studije zaštite.

Bonus video: