Barska firma tuži Opštinu da je zamijenila bravu

Firma “Em-Stroy” u sporu protiv barske uprave, tvrde da im je uzurpiran poslovni prostor i da su započeli i građevinske radove u njemu...

6667 pregleda 34 reakcija 1 komentar(a)
Sporni poslovni prostor, Foto: Em-Stroy
Sporni poslovni prostor, Foto: Em-Stroy

Barska firma “Em-Stroy” tužila je Opštinu Bar jer je na poslovnom prostori čiji su, kako tvrde, vlasnik već pet godina, promijenila bravu na ulaznim vratima i zamijenila ključeve.

Navode i da su u trenutku uzurpacije u poslovnom prostoru bili oprema i sredstva za redovno poslovanje barske firme, kao i da je Opština početkom marta, iako je sudski spor u toku, u prostoru započela građevinske i druge radove.

Iz lokalne uprave su saopštili da “kako se o predmetnom postupku trenutno vodi sudski spor, Opština Bar u ovoj fazi ne može komentarisati ovo pitanje sve do odluke nadležnih sudskih organa”.

”Napominjemo da se po listu nepokretnosti pomenuta imovina vodi kao vlasništvo Opštine Bar bez tereta i ograničenja”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Prema katastarskoj evidenciji, za sporni poslovni prostor u listu nepokretnosti postoji zabilježba spora “po tužbi radi utvrđenja prava svojine”. Navodi se i da je tužba primljena u Osnovnom sudu u Baru 22. februara 2019. godine, a da je tužilac DOO “Em-Stroy”.

Pravni zastupnik firme “Em-Stroy”, advokatska firma “Leposavić i Bosović”, Osnovnom sudu u Baru u junu prošle godine podnio je tužbu, a početkom marta ove i predlog za hitno donošenje privremene mjere obezbjeđenja, kojim se zahtijeva da Opština do okončanja postupka prestane sa izvođenjem građevinskih radova.

U tužbi koja je podnijeta u junu 2021. godine, navodi se da je Opština Bar upisana kao vlasnik poslovnog prostora u zgradi 1, koja je izgrađena na katastarskoj parceli 5004/5, označen kao PD 59 površine 25 metara kvadratnih, upisanog u listu nepokretnosti 3156 KO Novi Bar.

Dodaje se da je taj poslovni prostor “od svojih finansijskih sredstava stekao i koristio ga tužilac, do unazad nekog vremena kada je tužena promijenila bravu na poslovnom prostoru i na taj način oduzela državinu tužiocu”.

Podsjeća se da je u pitanju zgrada za stanovanje zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti, da su formalni investitori na koje je glasila i projektna dokumentacija i građevinska dozvola Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje.

”Opština Bar je u smislu postignutog sporazuma i kao svoj doprinos građenju predmetne zgrade dodijelila građevinsko zemljište bez novčane naknade, s tim da joj nakon izgradnje stambene zgrade pripadnu u svojinu određeni poslovni prostori u prizemlju zgrade u grubim građevinskim radovima”, piše u tužbi.

Dodaje se i da je kao izvođač određen Zavod za izgradnju Bara (ZIB), da je u toku gradnje došlo do krize u poslovanju Zavoda, da su bila neophodna dodatna novčana sredstva, pa je “očigleno došlo do potrebe da se zbog finansiranja izgradnje zgrade pojedini poslovni prostori prodaju po tržišnim uslovima i da se sredstva ulože u završetak zgrade”.

”Finansijska sredstva su transferisana glavnom izvođaču radova, uz prethodnu saglasnost Opštine Bar...”, navodi se u tužbi.

U to vrijeme, predsjednik Opštine Bar bio je Žarko Pavićević.

U predlogu za hitno donošenje privremene mjere obezbjeđenja koju je advokatska firma “Leposavić i Bosović” podnijela Osnovnom sudu u Baru 3. marta, piše da je “oduzimanje državine izvršeno na način da je Opština Bar nakon pet godina od dobijanja ključeva za predmetni poslovni prostor u korist DOO ‘Em-Stroy’ Bar izvršila promjenu brave ulaznih vrata i zamjene ključeva i na taj način oduzela mirnu i kontinuiranu državinu DOO ‘Em-Stroy’ Bar”.

”Kako se radi o državinskom sportu u kojem se ne raspravlja o pravu svojine, predmetno oduzimanje državine je klasičan primjer oduzimanja državine od zakonitog i savjesnog držaoca predmetnog poslovnog prostora”, piše u zahtjevu.

Dodaje se i da je u inicijalnom podnesku tužbe DOO “Em-Stroy” predložio izdavanje privremene mjere u smislu predaje ključeva promijenjene brave na poslovnom prostoru o kojoj sudija još nije odlučio.

”Kao zakonski razlozi za izdavanje privremene mjere bili su nastanak nenadoknadive štete jer su u poslovnom prostoru bili oprema i sredstva za redovno poslovanje ‘Em-Stroy’ Bar. Izlaskom Suda na lice mjesta, sudeći sudija je bio u mogućnosti da i lično utvrdi prednje navedene činjenice, kao i očiglednu opasnost da će Opština Bar osujetiti ili otežati potraživanje DOO ‘Em-Stroy’ Bar i čak pričiniti evidentnu štetu istom”, navodi se u zahtjevu pravnog zastupnika firme koja tuži barsku Opštinu.

Dodaju i da je Opština Bar u međuvremenu, 3. marta, započela građevinske radove na poslovnom prostoru, “ponašajući se kao nesporni vlasnik, zanemarujući i tekuću svojinski i državinsku tužbu povodom utvrđivanja prava svojine i državine nad predmetnim poslovnim prostorom”.

”Dakle, Opština Bar je započela određeno štemovanje zidova poslovnog prostora, zatim provođenja elektro i vodovodnih instalacija, te i radove preuređenja prema svom projektu, radi pripremanja poslovnog prostora u smislu njihove potrebe i svrhe. Takođe, u izgledu je i opasnost da je Opština Bar uništila ili otuđila opremu i sredstva za redovno poslovanje DOO ‘Em-Stroy’ Bar koja se nalazila u predmetnom poslovnom prostoru, a sve u smislu samovlasnog ponašanja i uređenja poslovnog prostora isključivo prema svojoj namjeni”.

Bonus video: