grad traži firmu koja bi u kratkom roku uklonila stabla koja je "pojela" velika vatrena stihija

Podgoričko "Zelenilo" uklanjalo u požaru uništeno drveće i sadilo novo, tender u toku

Radnici podgoričkog preduzeća uklanjaju izgorjela stabla na Gorici, iako Glavni grad traži firmu koja će za gotovo 10.000 eura to uraditi u kratkom roku...

20103 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Radnici podgoričkog “Zelenila” organizovano su prethodnih dana uklanjali u požaru uništeno drveće i sadili novo, iako je u toku tender Glavnog grada za taj posao.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su početkom mjeseca saopštili da su raspisali tender vrijedan 10.000 eura, kojim traže firmu koja bi u kratkom roku uklonila stabla koja je “pojela” velika vatrena stihija u junu prošle godine.

Ekipa “Vijesti” vidjela je da su radnici “Zelenila” prije dva dana uklanjali i sjekli sagorjelo drveće na vrhu brda, kod obnovljenog sportskog poligona koji je takođe uništen u požaru.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

Na podgoričkom izletištu “Zelenilo” je juče organizovalo i akciju pošumljavanja.

Iako su se pojedini građani žalili da je u petak uklonjeno i zdravo drveće, reporteri “Vijesti” to na terenu nijesu zabilježili.

Bilo je dosta posječenih stabala, čiji su panjevi virili iz zemlje, koji djeluju iznutra zdravi, ali se vidi po kori da su izgorjela.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

Glavni grad je početkom marta objavio tender vrijedan gotovo 10.000 eura, a kojim traže ponuđača za uklanjanje opožarenog biljnog materijala sa Gorice. Javni poziv je još u toku, odnosno prijave se mogu podnijeti zaključno sa 23. martom, za kada je predviđeno i otvaranje ponuda.

Na pitanja ko i zašto uklanja drveće na vrhu brda Gorica, iz Glavnog grada su “Vijestima” prije dva dana odgovorili da im nije prijavljena bilo kakva sječa i da je nijesu evidentirali.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

”U pitanju je raščišćavanje opožarenog dijela brda, koje u svakom slučaju ne podrazumijeva sječu”.

Početkom marta iz Glavnog grada “Vijestima” je rečeno da je u požarima obuhvaćena značajna površina park-šume Gorica.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

”Imajući u vidu potrebu uklanjanja opožarenog materijala sa velike površine, kako zbog plana dalje sadnje, tako i zbog preventivnih aktivnosti u cilju sprečavanja nastanka novih požara, predstavnici Komisije su predložili da se za navedenu aktivnost angažuje firma koja isto može učiniti za kratak vremenski period. Podsjećamo, privredno društvo ‘Zelenilo’ nadležno je za uređenje i održavanje javnih zelenih površina, projektovanje, izvođenje, rasadničku proizvodnju. Ovo privredno društvo realizuje aktivnosti na osnovu plana rada, koji podrazumijeva izgradnju novih i uređenje postojećih zelenih površina, parkova, igrališta. U konkretnom slučaju, a kao što ste se mogli sami uvjeriti, radi se o vanrednoj situaciji koja nije dio redovnog plana aktivnosti i zahtijeva dodatno angažovanje”, naveli su iz Glavnog grada.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

Pojasnili su da Komisiju koja je izradila Studiju zaštite park-šume Gorica čine doktor šumarstva, dva doktora bioloških nauka, pejzažni arhitekta, ing. građ. geodezije, direktor Agencije za zaštićena prirodna područja Podgorice, hidrolog i predstavnik Službe zaštite i spasavanja.

”Koordinatorka Komisije je magistrica bioloških nauka i pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj. Shodno navedenom, Komisiju čine članovi sa svim potrebnim stručnim kvalifikacijama, dokazani u stručnom i naučnom radu, te će isti nadzirati realizaciju navedene usluge. Predstavnici Komisije su obišli teren i izvršili odabir područja sa kojeg će biti uklonjen opožareni materijal, te napravili procjenu u iznosu od 9.917 eura. Na terenu će, prilikom uklanjanja, biti prisutni i predstavnici Komisije”.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

Član organizacije KOD Vuk Iković ocijenio je da, i ukoliko “Zelenilo” dobije posao uklanjanja drveća sa Gorice, to bi bilo trošenje novca građana, i to duplo.

”Za upravljanje zelenim površinama u Glavnom gradu zaduženo je ‘Zelenilo’. To upravljanje znači i održavanje i uklanjanje tih nekih poteškoća. Između ostalog ukoliko je ravnoteža parka narušena jednim požarom, onda bi ‘Zelenilo’ bilo u obavezi, ako ne samo, onda sa Službom zaštite i spasavanja ukloni oštećena stabla, kako se ne bi bolest razvila, kako se ne bi širila na zdrava stabla. Građani su ih već platili jer iz budžeta Glavnog grada dobijaju sredstva za održavanje, upravljanje i unapređenje zelenih površina. Ako imamo situaciju da se sada raspisuje tender, kojim će da se daju dodatna sredstva za uklanjanje izgorjelih stabala, to znači da mi dva puta za isti posao plaćamo Glavnom gradu. Plaća se dva puta da se unaprijedi stanje u park-šumi Gorica”, kazao je Iković.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

Ukoliko taj tender, smatra Iković, čak i dobije “Zelenilo”, to je “čista krađa građana Crne Gore, odnosno stanovnika glavnog grada”.

”Ako je gradska uprava htjela da izdvoji dodatna sredstva da unaprijedi stanje na Gorici, onda je trebalo sa organizacijama i civilnim društvom, koji su već posvećeni održavanju Gorice, kao što je organizacija koja je napravila Mediteranski vrt. Glavni grad je mogao da stupi u kontakt sa ‘Goranima’, pa da se napravi akcija sadnje i uklanjanja opožarenih stabala uz pomoć ‘Zelenila’ i vatrogasaca i na taj način da se napravi jedna dobrovoljna akcija, koja će istovremeno da služi i za lijepo druženje”, navodi Iković.

On je istakao da iz njegovog dosadašnjeg iskustva “Zelenilo” nije radilo dovoljno na uklanjanju oštećenih stabala sa područja park-šuma.

Zelenilo, Gorica
foto: Boris Pejović

”Ta suva stabla su uvijek postojala na Gorici. Na taj način je stvorena velika količina gorivog materijala, zbog kojeg se za sat vremena požar proširio sa periferije do centralnog dijela Gorice. I to je jedan od uzroka zbog kojega smo za kratko vrijeme, prije nego što su došle vatrogasne jedinice, izgubili dobar dio park-šume. Sigurno je četvrtina Gorice izgubljena za jedan dan”, kazao je Iković, komentarišući veliki požar koji je prošle godine opustošio izletište i pluća grada.

Kada je KOD zvao “Zelenilo” da ukloni ta stara stabla, podložna lakom zapaljenju, kaže Iković, tražili su da ih iznesu na put, pa da dođu sa mehanizacijom da ih odnesu.

”Prebacivanje svog posla na građane i svoje odgovornosti na pojedince. Posljednjih godina u par navrata smo tražili to od ‘Zelenila’. Mi ne možemo da odnesemo bilo gdje, jer je to jedna vrsta otpada, takozvanog zelenog - organskog, koji mora biti uskladišten shodno zakonu. Oni imaju mogućnosti da to rade. Mogu da uzmu, prilagode ga mehanizaciji, odnosno kamionima i traktorima koje posjeduju i onda da ga prebace do ‘Deponije’ ili ‘Čistoće’, koji će dalje da iskoriste taj otpad kao sirovinu. ‘Zelenilo’ bi moglo da proizvodi brikete od tih stabala. Nažalost, ne, dešava se da se to odnese i da ga ‘Deponija’ zapali”.