Nikšić: U naselju Trudbenik izgorjela baraka u kojoj su živjeli majka i četvoro djece

Vatra je zahvatila i drugu baraku gdje živi Milica Bigović i dio nje je izgorio

25050 pregleda 12 komentar(a)
Izgorjela baraka, Foto: Svetlana Mandić
Izgorjela baraka, Foto: Svetlana Mandić

Porodica Nebrigić, samohrana majka Tanja sa četvoro djece, iz nikšićkog naselja Trudbenik već 16 godina živi u izuzeto neuslovnoj baraci.

Nažalost, u požaru koji je danas zahvatio baraku, porodic Nebrigić je ostala i bez tog, kakvog-takvog, krova nad glavom.

"Sin koji je bio u bolnici mjesec dana otišao je na kontrolu, sa njim je pošla i kćerka, drugi sin u školu, a samo je jedan sin bio kući i spavao. Komšija je vidio požar i uletio je u baraku i probudio sina. Ja sam bila u tom trenutku kod jednog đeda kome po dva sata pomažem“, kazala je Tanja sva u suzama.

Nebrigići žive od invalidnine i materijalnog obezbjeđenja i godinama su od prethodne vlasti tražili da im obezbijede makar jednu sobu sa kupatilom. Tanjino dvoje djece je bolesno, a najstariji sin pokušava da na dnevnicu nešto zaradi.

Nebrigić
Nebrigićfoto: Svetlana Mandić

Kako je Tanja kazala, i ovako nijesu mnogo imali, a sada su im i sve uspomene uništene.

"Da makar spasih slike...Godinama molim da nam daju makar sobu s kupatilom. Samo obećanja. Kažu mi da sam prioritet s obzirom da sam samohrana majka i da imam dvoje bolesno djece, i opet ništa... Sad kako hoće. Navikla sam da se mučim. Više ne očekujem ništa", kazala je uplakana majka koja ne zna gdje će večeras prenoćiti sa djecom.

Vatra je zahvatila i drugu baraku gdje živi Milica Bigović i dio nje je izgorio. Vatrogasac Obrad Mićunović kazao je da je nakon dojave o požaru stiglo 15 vatrogasaca sa troje vozila, da su odmah izvršili evakuaciju stanara, kao i da je požar bio u razbuktaloj fazi.

"Nažalost, ova baraka je izgorela. Vatra je zahvatila i drugu baraku. Gasili smo pod naponom, jer struja nije bila isključena, ali navikli smo na opasnost. Gašenje vatre dodstno je otežavao vjetar", kazao je Mićunović.

Lokalna uprava je Nebrigićima obezbijedila privremeni smještaj, a prema riječima predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, oni će biti smješteni u tzv. Evropsku kuću.

"Zaista nam je žao što se takvo nešto desilo, ali na neke se stvari ne može uticati. Ono na šta mi možemo da utičemo, jeste da im obezbijedimo krov nad glavom. U Evropskoj kući ćemo im obezbijediti pristojan smještaj za neki period, a onda ćemo gledati dalje kako će se taj problem odvijati i rješavati“, kazao je Kovačević.

U Trudbeniku je sedam baraka gdje živi osam porodica u izuzetno lošim uslovima. Svi su teškog materijalnog stanja.

Svi koji žele da pomognu Tanji i njenoj porodici mogu je kontaktirati na broj 068 452 274.

Bonus video: