Novović položio zakletvu i formalno stupio na dužnost glavnog specijalnog tužioca

Nakon stupanja na dužnost, upućeni tvrde, da će Novovića sačekati brdo posla i osim redovnih i brojni predmeti, koji godinama tavore u fiokama SDT-a

27102 pregleda 138 reakcija 37 komentar(a)
Sa polaganja zakletve, Foto: Tužilački savjet
Sa polaganja zakletve, Foto: Tužilački savjet
Ažurirano: 21.03.2022. 13:19h

Novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović položio je zakletvu danas oko 13 časova u zgradi Vrhovnog državnog tužilštva pred Tužilačkim savjetom (TS) čime je i formalno stupio na dužnost rukovodioca Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema Zakonu o državnom tužilaštvu izabrani državni tužilac stupa na dužnost danom polaganja zakletve.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću tužilačku funkciju vršiti savjesno, nezavisno, nepristrasno i odgovorno po Ustavu i zakonu".

Zakletva se polaže izgovaranjem i potpisivanjem teksta zakletve.

Dugogodišnji sudija Višeg suda u Podgorici u petak 18. marta izabran je za glavnog specijalnog tužioca (GST) i to sa 10 glasova članova TS-a.

Da Novović ne naslijedi fotelju dugogodišnjeg GST-a Milivoja Katnića bila je samo tužiteljka Vrhovnog državnog tužilaštva i član TS-a Đurđina Nina Ivanović.

"Ukazana mi je velika čast od strane vršiteljke dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maje Jovanović, koja me je predložila za glavnog specijalnog tužioca i Tužilačkog savjeta, koji je podržao njen predlog i moju kandidaturu. Vjerujem i očekujem da ću svojim radom i zalaganjem opravdati ukazano povjerenje, kazao je nakon izbora "Vijestima" novi GST Vladimir Novović.

Nakon stupanja na dužnost, upućeni tvrde, da će Novovića sačekati brdo posla i osim redovnih i brojni predmeti, koji godinama tavore u fiokama SDT-a.

Javnost od novog GST-a očekuje da neće biti povlašćenih, što se do sada iz političkih krugova, NVO, medija spočitavalo kabinetu dugogodišnjeg GST-a Milivoja Katnića.

Bonus video: