"Vrijednost opreme je skoro 720 hiljada eura"

Borovinić Bojović: OB Berane dobila magnetnu rezonancu, obezbijeđen i digitalni rendgen aparat

Ministarka je kazala da će ljekari i medicinsko osoblje bolnice u Beranama, imati mogućnost da na novoj dijagnostičkoj opremi obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže i dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate u mnogo kraćem vremenu nego ranije

8835 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnjeg događaja u OB Berane, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa današnjeg događaja u OB Berane, Foto: Ministarstvo zdravlja

Zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan jača, a to dokazuje i posljednji primjer sa sjevera države, saopštila je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović.

"Prvi put, jedna javna zdravstvena ustanova izvan Kliničkog centra Crne Gore, dobila je magnetnu rezonancu. To je Opšta bolnica Berane. Osim magnetne rezonance, obezbijeđen je i digitalni rendgen aparat, saopštila je Borovinić Bojović tokom posjete Opštoj bolnici (OB) Berane.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Borovinić Bojović, boravila danas u radnoj posjeti OB u Beranama gdje je zvanično puštena u rad magnetna rezonanca (MG), kao i digitalni rendgen aparat.

Digitalni rendgen
Digitalni rendgenfoto: Ministarstvo zdravlja

"Vrijednost ove savremene dijagnostičke opreme je skoro 720 hiljada eura, od čega je 432 hiljade obezbijeđeno iz sredstava mehanizma NATO-a za pomoć u vanrednim situacijama, dok su preostalih, gotovo 300 hiljada eura iz državnog budžeta", kazala je Borovinić Bojović.

Ljekari i medicinsko osoblje bolnice u Beranama, kako je dodala, imaće mogućnost da na novoj dijagnostičkoj opremi obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže i dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate u mnogo kraćem vremenu nego ranije.

"Riječ je o aparatima najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama. Takođe, tehnološkim osavremenjivanjem bolnice u Beranama, kao regionalnog centra za sjever Crne Gore, što nam je posebno važno, stanovnici ovog područja ovaj vid dijagnostičkih procedura od sada će dobijati u svom mjestu boravka i samim tim kvalitetnije, efikasnije i brže ostvarivati zdravstvenu zaštitu", istakla je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da bi magnet, prema najavi menadžmenta bolnice, trebalo da počne da radi u što ranijem roku, a kadar je već na obuci.

"Važno je i to što će, prvi put poslije devet godina, u OB Berane opet početi da radi rendgen sa skopijom", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Rendgen sa skopijom
Rendgen sa skopijomfoto: Ministarstvo zdravlja

"I to već narednih dana, kako su mi kolege najavile", kazala je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je direktor OB Berane, Milorad Magdelinić zahvalio na, kako je rekao, svesrdnoj podršci ministake u nabavci opreme i jačanju ljudskih resursa.

"Obezbijeđen nam je magnet, digitalni rendgen, a dobili smo i pomoć u unapređenju laboratorije za patologiju, EEMG i EEG kabineta. Zahvaljujem i na velikom broju odbrenih specijalizacija koje smo podijelili u toku prošle godine, njih devet", naveo je Magdelinić.

"Imao sam zadovoljstvo i danas da sa dr Borovinić Bojović razmijenimo mišljenja o budućim planovima, počev od rekonstrukcije zgrade, opremanja i stručnog usavršavanja", dodao je on.

Ministarka zdravlja je kazala da je nabavka savremenog magneta i digitalnog rendgena samo jedno u nizu značajnih ulaganja u zdravstveni sistem, posebno kada su u pitanju zdravstvene ustanove na sjeveru države.

"U posljednjih godinu, otvorili smo PCR laboratorije u Domu zdravlja Berane i Opštoj bolnici Bijelo Polje, u kojoj je prvi put oformljen konzilijum za onkološke pacijente, dok smo za Opštu bolnicu Pljevlja nabavili novi, najsavremeniji skener i digitalni rendgen aparat. Dakle, poseban senzibilitet i pažnju posvetili smo sjeveru zemlje, u koji se u proteklom periodu nije dovoljno ulagalo, već je bio neopravdano zapušten i zapostavljen", kazala je ministarka zdravlja.

Na taj način se, kako je dodala, ostvaruje osnovna misija Ministarstva zdravlja, a to je da svaki građanin u Crnoj Gori dobije kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svakom momentu i na svakom mjestu.

"To smo obećali našim građanima i kao što vidite ispunjavamo obećanje. Cilj države i Ministarstva zdravlja je da obezbijedimo uslove da građani u svojoj zemlji mogu da dobiju najkvalitetnije, najsloženije i najskuplje zdravstvene usluge, da ih liječe i o njihovom zdravlju brinu naši ljekari, koji su stub zdravstvenog sistema. I u nardonom periodu planirano je unapređenje tehnoloških i prostornih kapaciteta i poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori", zaključila je Borovinić Bojović.