Delegacija MPNKS i predstavnici Parka prirode "Piva" obišli Kulu Lazara Sočice u Plužinama

"Radovi na uređenju enterijera otpočeli su u junu 2021. godine. U glavnom objektu kompleksa, Kuli Lazara Sočice, koja će biti muzejskog karaktera biće tematski prezentovana arheologija i etnologija pivskog kraja, kao i istorijat Pive IXX i XX vijeka"

1680 pregleda 0 komentar(a)
Kula Lazara Sočice, Foto: MPNKS
Kula Lazara Sočice, Foto: MPNKS

Predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) sa predstavnicima Parka prirode "Piva" obišli su 16. marta 2022. godine, kompleks Kule Lazara Sočice u Plužinama na kojem se izvode radovi uređenja enterijera u cilju uspostavljanja rezidencijalnog centra za istraživanje u oblasti istorije i zaštićenih UNESCO područja, saopšteno je iz MPNKS.

U saopštenju se dodaje da projekat realizuju MPNKS, Opština Plužine i Uprava javnih radova, a u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore.

"Radovi na uređenju enterijera otpočeli su u junu 2021. godine. U glavnom objektu kompleksa, Kuli Lazara Sočice, koja će biti muzejskog karaktera biće tematski prezentovana arheologija i etnologija pivskog kraja, kao i istorijat Pive IXX i XX vijeka. Paviljonski objekat uz kulu takođe je muzejske namjene i u njemu će biti prezentovana prirodna bogatstva regiona Pive, sa fokusom na njegov bio i geo-diverzitet. Pomoćni objekat sa dodatnim sadržajima će biti u funkciji istraživanja, administracije i smještaja. U sklopu kompleksa je planirana i prostorija namjenjena Lazaru i Ristu Sočici", piše u saopštenju MPNKS.

Delegaciju su sačinjavali direktor Direktorata za kapitalna ulaganja u kulturi i kreativne industrije mr Igor Rakčević, Načelnica Direkcije za kapitalne projekte u kulturi Milica Vušurović, direktor JU Narodni muzej Crne Gore Jakša Ćalasan i direktorica JU Prirodnjački muzej dr Natalija Čađenović sa saradnicima.

"Tokom posjete dogovorene su aktivnosti u dijelu organizacije postavki i konačne realizacije projekta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: