Požar na Mislovom dolu lokalizovan, ne i ugašen

"Požar je lokalizovan, što znači da se drži u gabaritima deponije. Ne može se proširiti na ostali dio Budoša, tako da nemamo ugroženih objekata", kazao je komandir SZS Nikšić Slavko Tadić

4531 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Požar koji je u subotu veče izbio na deponiji Mislov do, koja je od centra Nikšića udaljena oko šest kilometara, lokalizovan je, ali ne i ugašen, dok ogroman dim, zahvaljujući vjetru, za sada ne prijeti građanima.

„Požar je lokalizovan, što znači da se drži u gabaritima deponije. Ne može se proširiti na ostali dio Budoša, tako da nemamo ugroženih objekata. Deponija se ne gasi vodom, već je treba tamponirati. Do sada smo pokazali da se tim tamponiranjem postiže veliki efekat. Iskreno se nadam da ćemo, čim ovaj površinski dio odgori, početi sa tamponima“, kazao je Slavko Tadić, komandir Službe zaštite i spasavanja.

Mislov do požar
foto: Svetlana Mandić

Vatrogasci, zajedno sa zaposlenima na deponiji, dežuraju kako se ne bi dogodilo da se požar ponovo aktivira.

„Ovo je divlja deponija, jedan živi organizam. Iako građani to ne vide, ona svakodnevno gori. Imamo džepove metana koji povremeno izlazi na površinu. Eksplozije koje se čuju, kako metana iz dubine, tako i različitih ubojnih sredstava, plinskih boca i svega ostalog, su upravo opasnosti koje vrebaju vatrogasce“, istakao je Tadić.

Predsjednik opštine, Marko Kovačević, koji je zajedno sa saradnicima obišao Mislov do, kazao je da je situacija za sada pod kontrolom, kao i da ga čudi to da je požar izbio upravo u trenutku kada treba da počne rješavanje najveće crne ekološke tačke u Nikšiću.

„Ne želim da zvučim kao da se pravdam, ali čitav Nikšić zna da smo taj problem naslijedili. Nekako mi se ne čini da je slučajno, kada smo bili nadomak rješenja da se krene u sanaciju deponije, da baš sada ona počne da gori na ovakav način. Ali o tome treba da vode računa nadležni organi. Mi ćemo svakako učiniti sve što je do nas“, kazao je Kovačević.

Mislov do požar
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, nije lako nešto što 20 godina gori, kako na deponiji tako i u gradu, sanirati za deset mjeseci, ali su blizu rješenja.

„Ukoliko nam iz ministarstva daju sugestiju da može da se ide po skraćenim procedurama mislim da ćemo biti u situaciji da veoma brzo saniramo deponiju. Sve što je trebalo formalno preduzeti u ovo godinu dana mi smo preduzeli. Formirali smo, zajedno sa ministarstvom, komisiju za osnivanje regionalnog reciklažnog centra, našli smo investitore koji treba da saniraju deponiju, ali mora sve da se odradi po određenim procedurama i to je ono što nas ograničava“, kazao je predsjednik Opštine.

Mislov do požar
foto: Svetlana Mandić

Konzorcijum iz Holandije, koji je zainteresovan da izvrši sanaciju deponije, a da na brdu Budoš postavi gasnu elektranu koja bi otpad pretvorila u električnu energiju, je u januaru, sa čelnicima lokalne uprave obišao deponiju. Tada su iz lokalne uprave kazali da će privremena deponija, uz poštovanje propisanih standarda, biti urađena u blizini sadašnje, dok je regionalni reciklažni centar za osam opština planirano da se gradi u mjestu Stubica.

„Razgovarao sam telefonom sa ministrom Mitrovićem da pokušamo da nađemo neko rješenje ukoliko bi došlo do neke eskalacije problema, da se riješi po ubrzanim procedurama i sanira deponija.“, kazao je Kovačević. Zbog požara smeće se ova dva dana neće deponovati, a predsjednik je kazao da imaju u opticaju nekoliko privremenih lokacija.

Mislov do požar
foto: Svetlana Mandić

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo različitog otpada.

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde. Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Bonus video: