Obilježen Međunarodni dan šuma u Danilovgradu

"Cilj današnje akcije bio je da se ukaže na značaj očuvanja i zaštite naših šuma i javnosti pošalje snažna poruka o odnosu poštovanja prema šumi i prirodi uopšte", kazali su iz Uprave za šume

6816 pregleda 2 komentar(a)
Međunarodni dan šuma, Foto: Uprava za šume
Međunarodni dan šuma, Foto: Uprava za šume

Međunarodni dan šuma obilježen je na simboličan način u Danilovgradu, gdje je u Akciji pošumnjavanja lokacije Gostilje - Vukotica, posađeno 500 komada sadnica crnog bora, saopšteno je iz Uprave za šume.

"Današnju akciju pošumljavanja, i pored jakog vjetra, obilježilo je dobro raspoloženje, prijateljska i pozitivna atmosfera među učesnicima, zbog čega smo sigurni da će ovakvih događaja u narednom periodu biti sve više i da ćemo kao društvo biti mnogo odgovorniji prema šumama. O njihovom značaju za svakog pojedinca, za svako društvo i državu, za cjelokupnu planetu izlišno je govoriti, jer je taj značaj nemjerljiv", navodi se u saopštenju.

Ističu da su današnjom akcijom poslali snažnu poruku o neophodnosti građenja odnosa poštovanja, odnosa očuvanja i zaštite šumskog bogatstva, kako bi generacijama koje dolaze ostavili još bogatiju, raznovrsniju i ljepšu prirodu od sadašnje.

"Želimo da današnja priča i prelijepo iskustvo bude samo uvertira u ovogodišnje oplemenjavanje naših šuma i da podstakne sve druge da na ovakav ili sličan način u budućem periodu djeluju. Nakon završenog pošumljavanja izjave povodom današnjeg praznika dali su VD direktora Uprave za šume Srđan Pejović i direktor Direktorata za šumarstvo Dragan Otašević", kazali su iz Uprave za šume.

Cilj današnje akcije, kako navode, bio je da se ukaže na značaj očuvanja i zaštite naših šuma i javnosti pošalje snažna poruka o odnosu poštovanja prema šumi i prirodi uopšte.

"Ono na šta smo danas posebno ponosni jeste snažna podrška koju su nam svojim prisustvom pružili brojni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Vojske Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine, Privredne komore, Instituta za šumarstvo AD Podgorica, NVO sektora i brojnih drugih. Upravo ta jaka međusektorska i međuinstitucionalna saradnja je ono na čemu ćemo u narednom periodu intenzivno raditi, jer samo zajedničkim trudom i naporom možemo unaprijediti i sačuvati naše šume", saopštili su oni.

Dodaju i da se Uprava za šume još jednom javno zahvaljuje svim učesnicima današnje akcije koji su zajedno sa njima danas proslavili 21. mart, Međunarodni dan šuma, uz najavu da će već u narednim mjesecima aktivno nastaviti sa ovakvim i sličnim akcijama.

Bonus video: