Vatrogasci ne stižu da ugase sve požare

Vatra se na području opštine Kolašin, potpomognuta vjetrom, širi u svim pravcima. Širenju plamena pomaže i veliki broj neodržavanih imanja, ali i neodgovorno ponašanje vlasnika

3414 pregleda 2 komentar(a)
Njaveća šteta nanijeta šumama, Foto: SZS Kolašin
Njaveća šteta nanijeta šumama, Foto: SZS Kolašin

Kolašinska Služba zaštite i spasavanja (SZS) nema kapaciteta da obuzda požare koji su aktivni na području te opštine.

Požari su, tokom minulog vikenda, ali i juče, bili aktivni u nekoliko sela, ugroženi su bili dalekovodi, stambeni i pomoćni objekti, a jedna nenastenjena kuća je i izgorjela.

Kako je “Vijestima” kazao komandir SZS Željko Darmanović, vatra se širi u svim pravcima, potpomognuta vjetrom. Širenju plamena, objašnjava on, pomaže i veliki broj neodržavanih imanja i lako zapaljivog materijala oko nenastanjenih kuća.

”Požari su aktivnini u selima Bare, Jasenova, Ocka Gora, Osreci i Vlahovići. Riječ je o nepristupačnom terenu, do kojeg ne mogu vatrogasna vozila. Tokom minula dva dana pokušavali smo da gasimo naprtnjačama, ali je jasno da ni tako ne možemo mnogo učiniti. Ovo je vrsta požara za koju je potrebno mnogo ljudi ili gašenje iz vazduha. Apleujem na sve vlasnike imanja na tom području, koji žive u nekim drugim mjestima, da dođu i očiste svoja imanja, to jest, urede okućnice i tako spriječe veću materijalnu štetu od požara”, rekao je on.

Iz SZS objašnjavaju da su trenutno aktivni požari nastali ljudskom nepažnjom. Kažu da se pojedini mještani i vlasnici imovine, koji vikendom dolaze da čiste imanje, neodgovorno ponašaju. Darmanović podsjeća na propise kada je riječ o paljenju vatre na otvorenom, a vlasnike imanja poziva na odgovornost i savjest.

On kaže da je naredbom predsjednika Opštine, koja se odnosi na preduzimanje preventivnih mjera za zaštitu od požara, zabranjeno paljenje vatre ne otvorenom, ali i propisana obaveza uređenje okućnica.

”Ogromnu teškoću predstavlja velika količina lako zapaljivog materijala, naročito na imanjima i oko kuća koje su nenastanjene. S druge strane, oni koji ovih dana čiste imanja vrlo neodgvorno i napažljivo se ponašaju, paleći vatru na otvorenom. Vrlo često je riječ o stanovnicima drugih opština, koji samo za vikend dolaze na sela, pa ostave tu vatru u nekontrolisanim uslovima”, kaže Darmanović.

Naredbom predsjednika opštine, Uprava za šume organizuje čišćenje i uklanjanje granja i posječenog drveća iz šumskoh komplesa. Takođe je, obavezna i da učini prohodnim šumnske puteve, kako bi vatrogasna vozila nesmatano mogla da prolaze.

Tim dokumentom propisane su obaveze još nekoliko preduzeća, službi, organa upravljanja u zgradama, ali i građana. Bulatović je Komunalnom preduzeću naložio da iz park šuma Dulovine, Barutana i Bašenje brdo ukloni “lako zapaljive materijale”, granje i oborena stable.

Šumski požari su, kako je ranije kazao Darmanović, velika opasnost za kolašinsku opštinu.

”Oko 56 odsto teritorije opštine Kolašin je pod šumom, od čega je skoro polovina visokoekonomskih šuma. Požari svake godine naprave veliku štetu, pripadnici Službe ulažu ogroman napor, novac i vrijeme u gašenju vatre na teritoriji šuma. U takvim usloviima požari su često nekontrolisani, pa ih teško gase i avioni MUP-a. Putevi kroz šume su neprohodni, pa nam je opseg intervencije ograničen. Tada samo možemo da se nadamo kiši”, kazao je on.

Kolašinski vatrogasci su više puta ranije upozoravali “da u ruralnom području kao i šumskim kompleksima koje eksploatišu koncesionari nijesu formirane preduzetne jedinice”.

Vatrogasci kao značajan problem prepoznaju i “nepostojanje hidrantske mreže na ruralnom području. Kako je objašnjeno, zbog velike udaljenosti hidranta nije moguće brzo puniti kamione vodom, a na ruralnom području ne postoje hidrantska mjesta na kojima je moguće napuniti kamione.

Ogromnu teškoću predstavlja velika količina lako zapaljivog materijala, naročito na imanjima i oko kuća koje su nenastanjene. S druge strane, oni koji ovih dana čiste imanja vrlo neodgovorno i napažljivo se ponašaju, paleći vatru na otvorenom. Vrlo često je riječ o stanovnicima drugih opština, koji samo za vikend dolaze na sela, pa ostave tu vatru u nekontrolisanim uslovima

Bonus video: