Za direktoricu HG Budvanska rivijera postavili funkcionerku SD-a

I pored brojnih kritika na račun bivšeg rukovodstva “Budvanske rivijere” odbor imenovao Milenu Raičković

19229 pregleda 26 reakcija 25 komentar(a)
Gregović i Pejović na presu Budvanske rivijere, Foto: Vuk Lajović
Gregović i Pejović na presu Budvanske rivijere, Foto: Vuk Lajović

Izvršni direktor Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Jovan Gregović, koji je lider budvanskog odbora Demokratske narodne partrije, predložio je za direktoricu pravnog sektora u toj državnoj kompaniji visoku funkcionerku Socijaldemokrata Milenu Raičković. Petočlani bord direktora na čijem je čelu šef budvanskih Demokrata Mijomir Pejović, dao je saglasnost na imenovanje Raičkovićeve, koja je na posljednjem kongresu Socijaldemokrata, održanom krajem janura, izabrana za članicu Glavnog odbora te stranke.

Ona je bila zamjenica izvršne direktorke Katarine Kažanegra (kadar DPS), koja je rukovodila HG “Budvanska rivijera” do jula prošle godine, kada je Vlada Zdravka Krivokapića smijenila tadašnji odbor direktora i imenovala novi, koji je potom smijenio Katarinu Kaženegru i postavio Gregovića.

Diplomirana pravnica i magistarka menadžmenta u hotelijerstvu, Raičković je članica predsjedništva opštinskog odbora SD, a na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. bila je kandidatkinja za poslanicu na listi Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo - dosljedno.

Pejović je “Vijestima” potvrdio da je odbor direktora imenovao Raičkovićevu za direktorku pravnog sektora na predlog izvrnog direktora.

Kritike na rad prethodnog menadžmenta Hotelske grupe, Pejović i Gregović su iznijeli na konferenciji za novinare održane krajem decembra kada su predstavljeni i rezultati rada Komisije koja se bavila poslovanjem firme proteklih godina, te koja je utvrdila brojne propuste. Pejović je tada kazao da je Bord direktora obavezao izvršnog direktora i predsjednika Borda direktora da u saradnji sa pravnim zastupnikom pokrenu postupke pred nadležnim organima.

Milena Raičković
Milena Raičkovićfoto: SD

Osvrćući se na loše ugovore koji su im ostavljeni, Gregović je kazao da su u junu preuzeli upravljanje i ostavljeno im je 200 soba van funkcije, što je uticalo da završe poslovnu godinu u minusu od dva miliona. On je tada, ipak, kazao da neće biti revanšizma.

Raičkovićeva je prije imenovanja na ovu funkciju proteklih mjeseci bila takođe zamjenica izvršnog direktora.

Ivana Đurović, državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, nakon Skupštine akcionara tada je saopštila da se od novog odbora direktora zahtijeva da krene u ispitivanje zakonitosti postupaka i cjelokupnog poslovanja društva.

”Nakon analize dostavljenih materijala, uz ukazivanje da raspolažemo ograničenim informacijama i sa rezervom u odnosu na njihovu sadržinu, u prvom redu izvještaja menadžmenta, ukazujemo na očigledne nelogičnosti i zahtijevamo da menadžment kompanije na svim nivoima iste ispita. Činjenica da je u toku 2020. isplaćen veliki broj otpremnina koje iznose oko pola miliona eura, kako je to opisano izvještajem menadžmenta za 2020, dok se sa druge strane zapošljavalo, naročito nakon 31. avgusta do 31. decembra 2020, u kom periodu je zaposleno 16 lica na neodređeno vrijeme, dok su 63 lica zaposlena na određeno vrijeme. Istovremeno, isplaćeno je 464.229 eura na ime otpremina, što predstavlja povećanje od 814 odsto u odnosu na 2019. Poređenja radi, u 2019. godini na ime otpremnina isplaćeno je samo 50.800 eura. Dakle, u godini kada je ostvaren jedan od najvećih poslovnih gubitaka u istoriji poslovanja i u situaciji kada je bilo neizvjesno kakav se poslovni rezultat može očekivati u 2021, zabilježen je rekord u porastu isplate otpremnina, vršena su znatna zapošljavanja, što je indikator nesavjesnog poslovanja u 2020.”, kazala je, između ostalog, tada Đurovićeva.

Bonus video: