Traže od nadležnih da spriječe pritiske na medije i da ne podrivaju povjerenje u njihov rad

"Ovo je drugi put tokom ovog mjeseca da Vlada i ministarstva šalju novinarska pitanja akterima van Vlade, čime kreiraju neprijatan ambijent za rad medija i podrivaju povjerenje u njihov rad"

1257 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za medije Crne Gore (IMCG), Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i Medijska asocijacija jugoistočne Evrope (MAJE) izražavaju zaprepašćenje i zabrinutost zbog novog pokušaja pritiska na medije i izražavaju solidarnost sa novinarkom dnevnog lista "Pobjeda" Nadom Đurđevac.

"Novinarki Đurđevac se, tokom istraživanja dodjele novca iz državnog budžeta za pružanje usluga socijalne i dječje zaštite građanima Crne Gore, obratila advokatica fizičkog lica koje je na čelu pravnog lica koje prima sredstva iz budžeta, sa očiglednom namjerom da izvrši pritisaki i zaustavi njen rad. Takva reakcija je uslijedila nakon što je novinarka uputila pitanja Ministarstvu finansija i socijalnog staranja koje je nadležno za ova pitanja. Ovo je drugi put tokom ovog mjeseca da Vlada i ministarstva šalju novinarska pitanja akterima van Vlade, čime kreiraju neprijatan ambijent za rad medija i podrivaju povjerenje u njihov rad", navodi se u zajedničkom saopštenju IMCG, DPNCG i MAJE.

Dodaju da izražavaju zabrinutost što su novinari/ke u kontinuitetu izloženi agresivnim kampanjama i apeluju na nadležne da preduprijede neetičnu komunikaciju službenika i omoguće medijima da slobodno i bez pritisaka tragaju za činjenicama.

"Skrećemo pažnju da se radi o dodatno osjetljivom pitanju - finansiranju usluga socijalne i dječije zaštite, što je od naročitog javnog značaja. Uz puno uvažavanje prava svakoga da iznese svoje viđenje problema, nedopustiv je pokušaj ograničavanja prava medija da izvijeste o pitanjima od javnog značaja i ueđivanja rada medija. IMCG, DPNCG i MAJE se solidarišu sa novinarkom Đurđevac i svim novinarima i novinarkama koji vođeni novinarskom etikom istražuju teme od javnog značaja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: