NP Skadarsko jezero edukativnim aktivnostima obilježilo Svjetski dan voda

"Učenici su imali priliku da saznaju više o vodnom bogatstvu i načinima njegove zaštite, kao i da posjete vodoizvorište „Bolje sestre” koje se nalazi na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero", kazala je stručna saradnica NP Skadarsko jezero Marija Živaljević Roganović

2722 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Nacionalni park (NP) Skadarsko jezero je u saradnji sa osnovnim školama obilježio Svjetski dan voda.

Oni su održavali prezentacije sa temom "Podzemne vode- učiniti nevidljivo vidljim" povodom ovog dana.

„U cilju obilježavanja Svjetskog dana voda učenici su imali priliku da saznaju više o vodnom bogatstvu i načinima njegove zaštite, kao i da posjete vodoizvorište „Bolje sestre” koje se nalazi na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero", kazala je stručna saradnica NP Skadarsko jezero Marija Živaljević Roganović.

NP Skadarsko jezero
foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Ona je rekla da su takođe obišli i postrojenje i informisali se o procesu prečišćavanja vode uz pomoć saradnika D.O.O „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, a u saopštenju se navodi da je vodu sa tog izvorišta sprovelo do gradova na Crnogorskom primorju.

Edukativnim aktivnostima obuhvaćene su osnovne škole: OŠ „Milan Vukotić” Golubovci, OŠ „Niko Maraš” Bijelo Polje, OŠ „Zarija Vujošević” Mataguži, OŠ „Vladika Danilo” Gornja Zeta i OŠ „Jovan Tomašević” Virpazar.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta koji je usvojen rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992. godine.

Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obilježava na globalnom nivou sa ciljem skretanja pažnje javnosti na važnost zaštite vodnog bogatstva, kao i na nedostatak vode za piće u mnogim dijelovima svijeta.

Bonus video: