Popa: Podrška EU za punu društvenu uključenost osoba sa invaliditetom

“Mojom današnjom posjetom Savezu želim da pošaljem jasnu poruku da je puna uključenost OSI u sve društvene tokove važna mjera pravde, humanosti i razvoja svakog društva”, kazala je ambasadorka EU u Podgorici

4293 pregleda 59 reakcija 3 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Uključenost osoba sa invaliditetom (OSI) u sve društvene tokove važna je mjera pravde i razvoja svakog društva, kazala je ambasadorka Evropske unije (EU) u Podgorici Oana Kristina Popa, dodajući da Crna Gora može računati na podršku EU u ostvarenju tog cilja.

Kako je saopšteno iz EU Info centra, Popa je danas posjetila Savez slijepih Crne Gore.

Navodi se da su predstavnici Saveza upoznali Popu sa aktivnostima kroz koje pružaju podršku osobama s oštećenim vidom, kako bi lakše prevazilazili prepreke u svakodnevnom životu i bili jednaki i ravnopravni sa svim građanima Crne Gore.

“Mogu reći da sam impresionirana sa koliko posvećenosti Savez zastupa prava slijepih osoba, i koliko energije ulaže da im olakša pristup informacijama i obrazovanju”, kazala je Popa.

Ona je istakla da joj je drago što je upravo Savez slijepih nedavno dobio donaciju EU vrijednu oko 180 hiljada eura, za sprovođenje projekta koji će omogućiti bolji pristup socijalnim servisima i olakšati nezavisan život osoba sa invaliditetom.

Popa je podsjetila je da je prošle jeseni, Delegacija EU, u saradnji sa Savezom slijepih, objavila knjigu evropskih bajki za djecu na Brajevom pismu.

“Mojom današnjom posjetom Savezu želim da pošaljem jasnu poruku da je puna uključenost OSI u sve društvene tokove važna mjera pravde, humanosti i razvoja svakog društva. Crna Gora može da računa na podršku EU u ostvarenju ovog cilja”, kazala je Popa.

foto: EU info centar

Izvršni direktor Saveza slijepih, Goran Macanović, kazao je da se nada da će buduća saradnja biti još plodotvornija.

On je naglasio da su u prethodnom periodu zajednički realizovali niz veoma značajnih aktivnosti koje doprinose inkluziji osoba s invaliditetom u crnogorskom društvu.

“Neke od njih su prilagođavanje evropskih bajki na brajevom pismu čime je Delegacija EU iskazala značaj pristupačnosti informacija za osobe s oštećenim vidom”, kazao je Macanović.

On je, kako je saopšteno, Popu upoznao i sa projektima koje finansira EU, a koje trenutno sprovodi Savez slijepih.

“Važno je pomenuti projekat “Jednakošću do dostojanstvenog života OSI u Crnoj Gori”, koji je finansiran od EU u okviru podrške organizacijama civilnog društva. Instrument civilnog društva 2020 (CSF), a kroz koji ćemo u naredne dvije godine raditi na razvijanju različitih servisa podrške za osobe sa invaliditetom” rekao je Macanović.

Predstavnici Saveza su, kako se navodi, upoznali Popu sa osnovama pisanja na Brajevom pismu, dok je ona Savezu uručila donaciju papira za štampu publikacija na tom specijalnom pismu namijenjenom osobama sa oštećenjem vida.

Bonus video: