Petnjica: Škola dovela u opasnost povrijeđenu učenicu

Djevojčica na času slomila nogu, nastavnik odobrio osnovcu da je preveze kući, iako je maloljetan i nema vozačku dozvolu

11256 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Petnjička Osnovna škola “Savin Kuk” direktno je dovedela u opasnost učenicu, time što je dozvolila da je povrijeđenu motornim vozilom vozi drugi, takođe maloljetni učenik, navodi se u mišljenju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zaštitniku se obratio roditelj učenice pritužbom koja se odnosi na nezakonito i neprofesionalno ponašanje škole.

U pritužbi se, između ostalog, ističe da je učenica na času fizičkog vaspitanja pala i slomila nogu, da nije pozvana niti osigurana medicinska pomoć, već je djevojčica povezena kući. Dalje se navodi da su roditelji više nego iznenađeni postupanjem škole i stanjem stresa koje je dijete preživjelo i smatraju da u ovom lučaju nisu poštovana pravila.

Kako nisu uspjeli da dobiju roditelje, nastavnik je, prema izjašnjenju škole, odmah pozvao djeda povrijeđene učenice “koji mu je rekao da se njoj dešava da izvrne nogu u predjelu koljena” i da je kombijem pošalje kući. Dalje se navodi da nastavnik u datom trenutku nije mogao pretpostaviti o kakvoj se povredi radi, te je povjerovao navodima djeda.

U momentu kada se sve dogodilo nijedan školski kombi nije bio na raspolaganju jer se časovi ponedeljkom završavaju ranije, te je nastavnik dozvolio da učenik IX razreda poveze svojim automobilom učenicu iako je svjestan činjenice da je dječak maloljetan i nema vozačku dozvolu... Protiv njega je sproveden dispciplinski postupak.

Iz institucije zaštitnika ističu da je obrazovna ustanova odgovorna za bezbjednost učenika za vrijeme trajanja nastave, odnosno dok god su u školi. Činjenica da su djeca u tom periodu odvojena od roditelja obavezuje obrazovnu ustanovu da preuzme odgovornost za njih u svakom momentu i svakoj situaciji. “Dijete koje je u stanju potrebe i očigledno treba medicinsku pomoć se mora osloniti na školu koja će u saradnji i komunikaciji sa roditeljem preduzeti neophodne radnje i mjere u najboljem interesu djeteta”, navodi se u zaključcima, u kojima se dodaje da ovom slučaju nisu preduzete radnje i mjere u najboljem interesu učenice.

”Iako je škola naknadno preduzela procesno-formalne radnje i mjere angažovanjem pedagoga, uzimanjem izjava od strane učenika, sprovođenjem disciplinskog postupka protiv predmetnog nastavnika, sve to ne umanjuje odgovornost uprave škole i svih učesnika ovog događaja u odnosu na zdravstveno stanje učenice kao i direktno dovođenje u opasnost dva učenika – dozvoljavanje prevoza motornim vozilom od strane maloljetnog lica”, navodi se u zaključcima.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković je veoma zabrinuta neadekvatnim reagovanjem škole u ovom slučaju i to na više nivoa. “Neuspostavljanje pravovremene komunikacije predmetnog nastavnika sa upravom škole, nedonošenje zajedničke procjene i odluke u odnosu na postupanje sa djetetom koje očigledno ima povredu i trpi bolove, neuspostavljanje pravovremene komunikacije sa roditeljima i oslanjanje na izjavu same učenice da ‘želi da je povedu kući’ i direktno kršenje svih pravila i normi dozvoljavanjem da maloljetnik preuzme zbrinjavanje učenice koja je u stanju potrebe uz upravljanje motornim vozilom”, navodi se u mišljenju Mijuškovićeve.

Ona je dala četiri preporuke OŠ “Savin Bor”, među kojima je da uspostavi protokol, unaprijedi saradnju sa roditeljima, ali i da sprovede roditeljske sastanke u vezi sa djecom koja upravljaju motornim vozilima i istim dolaze na nastavu u cilju sprečavanja takvog trenda.

Bonus video: