Crnogorske primorske opštine spremne za saradnju sa MUP-om u zbrinjavanju osoba iz Ukrajine

Iz MUP-a dodaju i da će se razmotriti mogućnosti obezbjeđivanja privremenog smještaja na teritoriji tih primorskih opština, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim kapacitetima, a na način da se ne ugrozi predstojeća turistička sezona

5130 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Predstavnici Opština Kotor, Herceg Novi, Bar i Budva izrazili su spremnost za saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) o mogućnosti podrške u zbrinjavanju osoba iz Ukrajine, u slučaju većeg priliva.

Iz MUP-a je saopšteno da je danas u njihovim prostorijama održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava sa ciljem preduzimanja aktivnosti na implementaciji Odluke o odobravanju privremene zaštite osoba iz Ukrajine.

"U ovakvim humanitarnim izazovima neophodno je unaprijediti i ojačati saradnju državnih i lokalnih institucija, te će MUP biti u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima opština. Dogovoreno je imenovanje kontakt osoba ispred lokalnih samouprava, koje će za potrebe sprovođenja Odluke i prevazilaženja dnevnih izazova biti u kontaktu sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da će se razmotriti mogućnosti obezbjeđivanja privremenog smještaja na teritoriji tih primorskih opština, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim kapacitetima, a na način da se ne ugrozi predstojeća turistička sezona.

"Napominjemo da od početka dešavanja u Ukrajini, Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi se u potpunosti implementirali propisi iz oblasti privremene zaštite, posebno u dijelu pristupa pravima koja pripadaju licima sa odobrenom privremenom zaštitom, kako bi na human i dostojan način odgovorili novonastalim društvenim i bezbjednosnim izazovima", saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video: