DRI: Rektor birao gdje će biti urađena revizija

"Strateški i godišnji plan priprema i predlaže rukovodilac jedinice za unutrašnju reviziju, na osnovu procjene rizika"

10849 pregleda 3 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejovic
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejovic

Državna revizorska institucija (DRI) stava je da je ugrožena nezavisnost unutrašnje revizije Univerziteta Crne Gore (UCG) time što je rektor Vladimir Božović birao gdje će se sve raditi revizija.

”Čime je ugrožena funkcionalna nezavisnost unutrašnje revizije koja se ostvaruje nezavisnim planiranjem, sprovođenjem i izvještavanjem o objavljenim unutrašnjim revizijama”, navodi se u izvještaju DRI, pominjući da je to propisano ne samo Statutom UCG nego i zakonom.

Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru propisano je da se unutrašnja revizija vrši na osnovu procjene rizika, a ne po nečijem nalogu. Strateški i godišnji plan priprema i predlaže rukovodilac jedinice za unutrašnju reviziju, na osnovu procjene rizika.

Revizori su utvrdili da je prošle godine vršena revizija finansijskog poslovanja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za period 2019. i 2020. godine, a da je ona pokrenuta po nalogu rektora Božovića. Revizija je prekinuta, kako se navodi, zbog “ustanovljenog indikatora prevare”. “Vijesti” su pisale da je revizija prekinuta, a da je utvrđeno sa računa te univerzitetske jedinice finansirane i nevladine organizacije bivšeg predsjednika i člana UO Duška Bjelice.

Godišnji plan službe unutrašnje revizije UCG odobren je odlukom Upravnog odbora UCG u februaru prošle godine, ali je u međuvremenu došlo do promjene rukovodioca. Sa dolaskom novog rukovodioca službe donijet je u maju i novi godišnji plan, koji je odobrio tadašnji v.d. rektora, ali revizori ističu da nije dostavljen na odobravanje ili niti odobren od strane UO.

To, navodi se u nalazu DRI, nije u skladu sa Statutom UCG, kojim je propisano da plan vršenja unutrašnje revizije izrađuje rukovodilac jedinice za unutrašnju reviziju, na osnovu objektivne procjene rizika, a odobrava ih UO.

Revizori nisu imali uvid u novi strateški plan i u odluke UO UCG o usvajanju donesenih planova, iako su traženi putem elektronske komunikacije. Odluke UO o njihovom odobravanju nisu, dodaje se, ni objavljene u Biltenu UCG. Reizori naglašavaju da revizije planirane godišnjim planom službe za unutrašnju reviziju UCG za 2021. godinu nisu realizovane.

Rektorat UCG je u izvještajnom periodu od objavljivanja Izvještaja DRI za 2020. godinu realizovao najveći broj preporuka (četiri od pet), dok se za jednu preporuku državni revizor nije mogao uvjeriti u status, pa je naložio dodatnu dokumentaciju.

Bonus video: