CEDIS: U Beranama sječom šuma ruše dalekovode, kidaju provodnike

“Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, navode u CEDIS-u

5153 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Tokom prošle nedjelje nepoznate osobe su u više navrata ugrozila elektrodistributivnu mrežu i objekte u Beranama i Podgorici, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Kažu da je zbog toga dio potrošača na tim područjima bio bez struje.

U četvrtak 17. marta, zbog nelegalne sječe šume u trasi dalekovoda 10 kV “Dolac”, na području Lubnice u beranskoj opštini, palo je stablo i pokidan provodnik na dalekovodu što je uzrokovalo prekid u snabdijevanju električnom energijom na tom području.

“Naše ekipe su otklonile kvar koji je nastao kao posljedica nesavjesnog ponašanja pojedinaca. Međutim, u subotu 19. marta oko 22 sata, zbog nelegalne sječe visokih smrča u trasi istog dalekovoda, prilikom pada stable došlo je do lomljenja stuba i kidanja provodnika toga energetskog objekta. Naše ekipe su zbog nastalog kvara morale isključiti dio dalekovoda “Lubnice-Jelovica”. S obzirom da se kvar dogodio u večernjim satima, kada su otežani uslovi za rad zbog smanjene vidljivosti, ekipe su u nedjelju 20. marta, zamijenile polomljeni stub i sanirale provodnik nakon čega je propušten napon i uspostavljeno uredno snabdijevanje korisnika električnom energijom”, kaže se u saopštenju CEDIS-a.

foto: CEDIS

O ovim događajima je, kako navode, obaviješten Centar bezbjednosti Berane.

“S obzirom na to da se približavamo periodu godine sa ljepšim vremenskim uslovima, kakvi pogoduju ovakvim nedozvoljenim radnjama, apelujemo na cjelokupnu javnost a naročito na mještane da prijave nadležnim organima svaku sumnjivu radnju i lica koja primijete u trasi energetskih objekta”, kažu u CEDIS-u.

Podsjećaju da je svaka neovlašćena radnja u trasi i na samom elektroenergetskom objektu izuzetno rizična.

“Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, navode u CEDIS-u.

foto: CEDIS

Pored toga u proteklom period često dešavalo se, kako podsjeća CEDIS, da nesavjesni investitori, prilikom izvođenja građevinskih radova, kidaju podzemne kablove što prouzrokuje kvarove na distributivnoj mreži i prekide u napajanju korisnika.

“Do ovoga ne bi dolazilo kada bi investitori, prema važećim procedurama, zatražili od CEDIS-a plan instalacija prije započinjanja radova. Napominjemo da CEDIS blagovremeno dostavlja katastar podzemnih instalacija svim subjektima koji podnesu zahtjev, pa pozivamo da to učine svi koji namjeravaju započeti i izvoditi građevnske radove”, poručuju iz CEDIS-a.

Bonus video: