Kolašin: Požari u nekoliko sela, iz SZS apeluju na vlasnike imovina da pomognu u gašenju

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja, zajedno sa mještanima, gotovo danonoćno su na terenu

25687 pregleda 60 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.03.2022. 15:02h

Iz kolašinske Službe zaštite i spasavanja ponovili su apel svim vlasnicima imovine u selima u kojima su aktivni požari da dođu da pomognu u gašenju.

Kako je kazao komandir SZS Žejko Darmanović, pomoć vatrogascima i mještanima je neophodna kako bi se sačuvale kuće u tim selima.

Mještani su, kaže on, do sada dali ogroman doprinos, ali potrebno je da što masovnije dođu i oni koji žive u drugim gradovima, a imaju imovinu na području opštine zahvaćenom vatrom.

Darmanović je Vijestima kazao da su helikopteri Vojske Crne Gore na terenu.

„Jedna helikoper izviđa, a drugi je s vodom. Međutim, nijesam siguran koliko će moći da urade, jer je vidljivost smanjena, sve je zadimljeno...“ saopštio je on.

Požar iz sela kolašinskog Jasenova proširio se jutros na Cerovicu. Vatra se trenutno, kazao je Vijestima Darmanović, širi prema Ockoj Gori i Trešnjici. U Osredcima, saopštio je on, požar se približava kućama Maškovića.

Darmanović je kazao da se očekuje pomoć vatrogasaca iz Podgorice i Vojske Crne Gore.

„U selu Jasenova požar je, za sada, pod kontrolom, ali se u Osredcima širi prema kućama Maškovića, pa su ekipe vatrogasaca tamo. U Cerovici su mještani organizovani i brane od požara imovinu. Mještani pokušavaju da obuzdaju vatru i Ockoj Gori“, kazao je Darmanović.

Požari na području kolašinske opštine aktivni su već četiri dana, a pripadnici SZS, zajedno sa mještanima, gotovo danonoćno su na terenu.

Kako je Dramanović kazao u nedjelju, zatražena je pomoć od Direktorata za vanredne situacije, međutim požar za sada nije gašen iz vazduha. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Vijestima još nijesu odgovorili zbog čega je izostala podrška službi kolašinskoj SZS.

Kolašinski vatrogasci ističu kako su požari trenutno aktivni na vozilima nepristupačnom terenu. Vatra je do sada na tom dijelu opštine progutala nekoliko nenastanjenih kuća, a Darmanović kaže da je „šteta na šumama ogromna“.

Požar se u međuvremnu, proširio na još nekoliko sela i situacija je, ocjenjuje on, vrlo ozbiljna.

Bonus video: