Tivatski katastar mjesecima radi otežano

Građani tvrde da ne mogu da prometuju nekretnine, Opština da je blokirana, a nadležni iz Uprave za katastar i državnu imovinu to negiraju

8097 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Od hapšenja tadašnjih rukovodilaca Područne jedinice Uprave za katastar i državnu imovinu u Tivtu prošlo je 15 mjeseci, a taj organ ne pruža usluge iz svoje nadležnosti građanima, institucijama i privredi u Tivtu, zbog čega svi oni imaju ogromne probleme.

Tivćanima kojima treba list nepokretnosti za njihovu imovinu, ili bilo koja druga upravna radnja koja je u nadležnosti lokalnog katastra, već mjesecima su blokirani u ostvarenju bilo kojeg svog prava vezanog za njihove nepokretnosti.

”Građani ne mogu da prometuju svoje nektretnine, ne mogu da vode ostavinske rasprave i druge sudske postupke. Nama u Opštini je nerad trivatskog katastra bukvalno blokirao postupanje nekoliko naših službi - građani tako ne mogu dobiti rješenja za registraciju privatnog smještaja, ne mogu se sprovesti u djelo odluke o formiranjima skupština stanara u kolektivnim stambenim zgradama, problema ima Direkcija za investicije koja ne može doći do kopija planova i druge dokumentacije koju izdaje katastar, Sekretarijat za finansije ima izuzetno velikih problema u izradi rješenja o porezu na nepokretnosti za 2022... Riječju, već mjesecima vlada pravi haos i, što je najgore od svega, niko se od nadležnih u Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore, ali ni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja koje vrši nadzor nad radom ove Uprave, izgleda na to uopšte ne obazire”, kazao je “Vijestima” potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić (NP).

On je rekao da iako na vratima prostorija tivatskog katastra stoji da taj organ navodno sa strankama radi tokom tri dana u nedjelji, to nije slučaj jer su, kaže, “vrata stalno zavorena i niko ne otvara građanima, niti službenicima Opštine Tivat koji tamo dolaze ne bi li konačno završili neki od poslova koje imamo sa tim organom”.

”Što je najgore, više niko iz Uprave za katastar i državnu imovinu ni ne odgovara na naše brojne dopise i zvanična obraćanja tom organu u vezu ovog problema koji u manjoj ili većoj mjeri, skoro neprekidno traje evo već 15 mjeseci”, kazao je Arsić.

On je naveo da mu je takav odnos nadležnih u državnoj upravi prema čitavom jednom gradu koji je blokiran u dijelu veoma bitnih upravnih postupaka, prosto neshvatljiv.

Arsićeve navode “Vijestima” je potvrdilo više građana Tivta, ali i preduzetnika koji se bave posredovanjem u trgovini nekretninama. Svi oni kažu da područna odjeljenja Uprave za katastar i državnu imovinu u svim drugim gradovima rade sa strankama svakog radnog dana, a da u Tivtu to nije slučaj ni ponedjeljkom, utorkom i srijedom u vrijeme koje je kao određeno za rad sa strankama, navedenom na papiru zalijepljenom na ulaznim vratima prostorija katastra.

Obavještenje na vratima katastra
Obavještenje na vratima katastrafoto: Siniša Luković

Direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore (UKDI) Koča Đurišić, međutim, to negira.

”Koristimo priliku da Vas obavijestimo da Područna jedinica Tivat obavlja redovan rad sa strankama. Uprava je planirala da u budućem periodu izvrši popunjavanje radnih mjesta u svim područnim jedinicama kako bi se na najbolji način odgovorilo svim zahtjevima zainteresovanih lica. UKDI stoji na raspolaganje svim korisnicima naših usluga i ovom prilikom ih dodatno pozivamo da nam se obrate za sve primjedbe i sugestije na rad naših područnih jedinica”, kazao je “Vijestima” Đurišić.

Problemi u funkcionisanju tivatskog katastra počeli su krajem 2020. kada je u akciji policije i Specijalnog državnog tužilaštva, kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, zbog sumnje u malverzacije priliikom upisa državne svojine u pojasu morskog dobra u Tivtu kao privatne imovine, uhapšen direktor tadašnje Uprave za nekretnine Dragan Kovačević (SD), načelnica tivatskog Katastra Ana Lakićević i još nekoliko sa njima povezanih lica. Zbog toga građani i privreda u Tivtu trpe veliku štetu jer ne mogu završiti nijednu pravnu radnju koja je vezana za raspolaganje nekretninama na teritoriji te Opštine.

Brojni upravni predmeti koji su 2020. godine pokrenuti pred tivatskim odjeljenjem UZN ostali su netaknuti i građani, kompanije, pa čak i Opština, ne mogu da završe pravne radnje koje su povezane sa Katastrom. Brojna dosadašnja obraćanja nezadovoljnih stranaka i same Opštine Tivat nadležnom Ministarstvu finansija, ali i samom premijeru Zdravku Krivokapiću, osim obećanja da će se problem riješiti, nisu dovela do nikakvog boljitka.

Koča Đurišić objašnjava da je nakon imenovanja na mjesto direktora UKDI upoznat sa činjenicom da je SDT tokom 2020. godine i početkom 2021. godine “vršilo provjeru u vezi upisa nepokretnosti u ovoj Područnoj jedinici, i da je navedenim radnjama više lica bivše Uprave za nekretnine bilo pod istragom”.

”Takođe obaviješten sam da je po usmenom nalogu Specijalnog državnog tužilaštva ukinut pristup, odnosno korisničke šifre u aplikaciji svim službenicima Područne jedinice čime je onemogućen rad u ovoj organizacionoj jedinici. Nakon stupanja na mjesto direktora UKDI u martu 2021. godine, zatekao sam stanje da Područna jedinica ne radi već par mjeseci i da ne raspolaže sa potrebnim brojem službenika kako bi se nesmetano obavljao rad. Nedostatak kadrova se ogledao u pravnoj i geodetskoj struci, kao i administrativnim kapacitetima. Iz tih razloga kako bi se stvorili uslovi za početak nesmetanog rada u martu 2021. godine sam izvršio preraspored službenika Područne jedinice Budva u Područnoj jedinici Tivat i poslao ispomoć više službenike iz Područne jedinice Podgorica. Shodno navedenom, stvorili su se uslovi za početak rada ove organizacione jedinice”, tvrdi Đurišić.

Đurišić: Bilo je neobrađenih predmeta, čak i iz 2014. godine

Prema njegovim riječima, veliki broj predmeta upravnog postupka u PJ Tivat je bio u zaostatku, a postojali su neobrađeni predmeti čak i iz 2014. godine, dok se u međuvremenu nagomilalo i još dosta novih predmeta.

”Kako bi se odgovorilo svim zahtjevima u ovoj Područnoj jedinici preraspoređeni su službenici i iz Podgorice početkom marta 2022. godine, kako bi zaostale predmete riješili u što kraćem roku, organizovali rad i pružili podršku korisnicima naših usluga. Rješavanje zaostali predmeta je u toku i okončanje tih postupaka očekujemo u narednom periodu”, naveo je Đurišić, ne precizirajući međutim, kada će se to i desiti a tivatski katastar konačno početi da radi u skladu s potrebama građana.

Đurišić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” što će UIKD preduzeti ako je neko od građana, privrede ili institucija iz Tivta kojima je nerad Područne jedinice u tom gradu pričinio štetu, zbog toga bude tužio i zahtijevao odštetu.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja koje vrši nadzor nad radom UIKD, uputili su za odgovore na nadležnu Upravu za katastar i državnu imovinu.

Bonus video: