Brže do ljekara samo na papiru

Kod hematologa, reumatologa, kardiologa i neurologa građani mogu tek od jula, u KC kažu da su za nepuna tri mjeseca uradili više od 150.000 pregleda

30412 pregleda 140 reakcija 43 komentar(a)
Direktor Poliklinike tvrdi da svi termini odmah po otvaranju “planu”, Foto: BORIS PEJOVIC
Direktor Poliklinike tvrdi da svi termini odmah po otvaranju “planu”, Foto: BORIS PEJOVIC

Svi termini za preglede ljekara reumatologa, hematologa i fizijatra popunjeni su u Kliničkom centru (KC) do kraja juna. Više od tri mjeseca moraće da čekaju i svi pacijenti kojima je potreban pregled neurologa i kardiologa.

Na listama čekanja, koje KC objavaljuje na svom sajtu, u posljednjih skoro mjesec nije uopšte bilo informacija o prvim slobodnim terminima kod reumatrologa i hemotologa.

Osim što se na preglede čeka duže od mjesec, građani se žale i na to da u praksi nekada ne funkcioniše novi sistem zakazivanja Brže do ljekara, jer im specijalisti ni ne nude termine za preglede kod kolega, već ih po uput vraćaju kod izabranog doktora.

Tako jedna od pacijentkinja tvrdi da joj je ortoped KC, nakon pregleda, rekao da ode kod izabranog doktora po uput za fizijatra i neurohirurga, kao i za EMNG pregled, za koji su prvi termini dostupni tek u septembru ove godine. Kazala je da joj nije ponuđen termin kod dvoje specijalista, ali je kod izabranog uspjela da zakaže preglede za dva i po mjeseca.

Direktor Poliklinike KC Rifat Međedović, “Vijestima” je kazao da nema saznanja da je neko od kolega specijalista ili subspecijalista uputio pacijenta izabranom ljekaru da bi zakazao specijalistički pregled, a da je u tom momentu bilo slobodnih termina u sistemu zakazivanja.

”Platforma i sistem zakazivanja funkcioniše na način da se specijalistički/subspecijalistički pregledi i dijagnostičke procedure mogu zakazati preko izabranog ljekara i od strane specijaliste/subspecijaliste KC neposredno nakon obavljenog već zakazanog pregleda, sve to ukoliko ima slobodnih termina. Pregled se, dakle, ne može zakazati ukoliko određeni termini trenutno nijesu otvoreni. Iskustvo nas uči da svi termini, odmah po njihovom otvaranju, ‘planu’”, odgovorio je Međedović i istakao da je za sva hitna stanja na raspolaganju Urgentni centar.

Prema listama čekanja KC, prvi slobodni termin za pregled alergologa je 18. april, a pulmologa 21. jun. Pregledi kod urologa zakazuju se sada za prvu polovinu juna, a kod neurologa za jul i avgust.

Slobodni termini kod alergologa i otorinolaringologa zakazuju se sada za maj. Duže od mjesec čekaju se i pregledi magnetnom rezonancom. Duže liste čekanja i dalje postoje na Klinici za bolesti srca. Tako je prvi slobodan termin u kabinetu za EHO i ultrazvuk srca 20. jun, a u kabinetu za holter monitoring 11. jul.

Međedović je kazao da narednih dana očekuju otvaranje termina za pregled reumatologa, hematologa i fizijatra koji se planiraju nakon 30. juna 2022. jer su svi termini do tada odranije zauzeti i da će za ove, ali i grupu drugih specijalnosti biti otvoreni termini za jul, avgust i septembar.

On je istakao da je od januara do 22. marta 2022. godine na Poliklinici obavljeno čak 153.880 ambulantnih pregleda i dijagnostičkih procedura. Ocijenio je da je to podatak koji ukazuje na žestoku predanost poslu svih zaposlenih u KC, “zbog čega sve moje kolege imaju zahvalnost na upornom i predanom radu”.

Novi centralni sistem zakazivanja pregleda, nazvan Brže do ljekara, predstavljen je početkom decembra prošle godine. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će to značajno skratiti vrijeme i novac koje pacijent troši da bi došao do specijalističkog pregleda i poboljšati zdravstvenu zaštitu.

”Kada specijalista u bolnici nakon pregleda zatraži pregled kolege pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme sljedeće kontrole. Taj se pacijent više ne vraća kod izabranog ljekara da bi dobio uput. Na taj način pacijent štedi svoje vrijeme a i ne izlaže se riziku od izlaganja dodatnih infekcija. Sa druge strane izabrani ljekari koji su se godinama žalili da 50 odsto vremena troše samo na pisanju uputa rasterećeni su od toga. Očekujem da će svaki izabrani ljekar dnevno imati tri sata više da se posvete pacijentima”, najavila je tada Borovinić Bojović.

Jedan poziv briše termin

Jedan od pacijenata “Vijestima” je kazao da nije bilo slobodnog termina za konzilujum za određivanje slušnog aparata, pa mu je nakon pregleda specijaliste rečeno da će ga pozvati da mu saopšte kada je slobodan termin.

Ispričao je da je nakon 40 dana pošao ponovo u KC da pita kada će biti zakazan za konzilijum, ali mu je rečeno da je termin propušten jer se nije javio na telefonski poziv. Pacijent je objasnio da je, nakon što je vidio propušteni poziv sa nepoznatog broja, tada pozvao isti broj, ali mu se niko nije javio.

Direktorica KC Ljiljana Radulović u februaru je kazala da i pacijenti koji imaju zakazane termine mogu da očekuju poziv iz te ustanove, jer će se ponovo provjeravati da li neko dolazi na pregled.

Bonus video: