Crna Gora i Sjeverna Makedonija usklađene sa evropskim vrijednostima

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, Crna Gora je, po riječima Radulovića, promovisala ideju da bi ubrzanjem procesa integracije po zaslugama, Unija jasno iskazala ohrabrenje državama regiona

2723 pregleda 15 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PR služba Ministarstva vanjskih poslova
Sa sastanka, Foto: PR služba Ministarstva vanjskih poslova

Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u klubu zemalja koje su stoprocentno usklađene sa evropskim vrijednostima, poručio je crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je, tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujarom Osmanijem, istakao da je, u novonastalim geopolitičkim okolnostima, veoma važno da dvije države na toj liniji grade nadu da će Evropska unija tu činjenicu visoko vrednovati u integracionim procesima.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, Crna Gora je, po riječima Radulovića, promovisala ideju da bi ubrzanjem procesa integracije po zaslugama, Unija jasno iskazala ohrabrenje državama regiona.

"Takvo ohrabrenje, saglasili su se ministri, bilo bi važna poruka zemljama koje žele biti dio evropske porodice Naroda”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi Radulović i Osmani su se saglasili da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija, sa svojim odličnim i prijateljskim relacijama, primjer saradnje u regionu, ali i odnosa koje dvije države imaju prema evroatlantskim i evropskim vrijednostima.

Oni su istakli da se dvije geografski bliske države dobro razumiju, kao i da su, na evropskom putu, Crna Gora i Sjeverna Makedonija visoko saglasne da je najbolji dokaz o dijeljenju stavova, potpuno usaglašavanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Osmani je dodao da Sjeverna Makedonija i Crna Gora predstavljaju kredibilne kandidate za članstvo, kao i da na taj način najbolje promovišu evropsku budućnost regiona.

“Radulović i Osmani su poručili da je, na tim linijama, potrebno sagledati aktuelni trenutak u kome se zemlje, koje nijesu kalkulisale svojim evropskim vrijednostima, nalaze na spisku neprijateljskih država Rusije”, kazali su iz MVP.

Bonus video: