Delegacija CG učestvuje na drugom segmentu četvrte Konferencije strana ugovornica Minamatske konvencije o živi

Iz Ministarstva ekologije su kazali da se razgovara i o zvaničnim dokumentima kako bi se donijele odluke o programu rada za narednu godinu, kao i o daljem napretku u implementaciji konvenije, uključujući snažnu podršku Globalnog fonda za životnu sredinu

1147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Delegacija Crne Gore ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma učestvuje na drugom segmentu četvrte Konferencije strana ugovornica Minamatske konvencije o živi održava se na Baliju.

Delegaciju čine Jelena Kovačević i Dragana Raonić Popović Indonezija, a Konferencija se održava od 20. do 25. marta.

"Imajući u vidu da je Sekretarijat Konvencije primio tri predloga amandmana na Anekse A i B Konvencije, od Evropske unije, od Afrike i Kanade, i Švajcarske, koji se odnose na proizvode koji sadrže živu i proizvodne procese u kojima se koriste živa ili jedinjenja žive, tokom plenarnih sjednica posvećena je posebna pažnja navedenom", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodali su da se razgovara i o zvaničnim dokumentima kako bi se donijele odluke o programu rada za narednu godinu, kao i o daljem napretku u implementaciji konvenije, uključujući snažnu podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Tokom sastanka prezentovana je i Deklaracija iz Balija o borbi protiv globalne ilegalne trgovine živom, kojom se pozivaju „strane da unaprijede međunarodnu saradnju i koordinaciju u cilju povećanja nacionalnih kapaciteta za borbu protiv ilegalne trgovine živom“.

"Crna Gora je ratifikovala Minamatsku konvenciju o živi u martu 2019., a u decembru 2021. Vlada je usvojila Nacionalni plan implementacije Minamatske konvencije o živi, s Akcionim planom za period 2022-2023 i Izvještajem o Minamata inicijalnoj procjeni, koji je u februaru 2022. dostavljen Sekretarijatu konvencije", saopštili su iz Ministarstva.

Bonus video: