Pomažu kolegama u BiH u izradi digitalne kovid potvrde

Sekulić je kazao da su ministarstva zdravlja i javne uprave, digitalnog društva i medija sa zadovoljstvom ostvarila saradnju sa instutucijama BiH, kako bi izvršili transfer znanja i tehnologija u odnosu na digitalni kovid sertifikat

1665 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstva zdravlja i javne uprave, digitalnog društva i medija pružiće tehničku, pravnu i drugu vrstu logističke podrške kolegama iz Bosne i Hercegovine (BiH), u postupku izrade i pridruživanja BiH EU digitalnoj kovid potvrdi.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je u tom cilju delegacija BiH danas boravila u posjeti Crnoj Gori.

Navodi se da se na sastanku sa predstavnicima crnogorskih ministarstava delegacija BiH upoznala sa organizacijom sistema izdavanja EU kovid potvrda u Crnoj Gori, sa naglaskom na tehnička rješenja, odnosno način integracije Document Signer certifikata (DSC) u samom sistemu za potpisivanja.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, kazao je da su ministarstva zdravlja i javne uprave, digitalnog društva i medija sa zadovoljstvom ostvarila saradnju sa instutucijama BiH, kako bi izvršili transfer znanja i tehnologija u odnosu na digitalni kovid sertifikat.

Sekulić je istakao da je saradnja između dvije države rezultirala da se u ovom momentu ubrzao njihov proces prilaska Evropskom digitalnom kovid sertifikatu, a osim toga, kako je kazao, razmijenjena su znanja u domenu tehnologija koje su specifične za takav sertifikat.

„Veliko nam je zadovoljstvo da ugostimo kolege iz BiH, jer je to put kojim Ministarstvo zdravlja namjerava da ostvaruje i regionalnu i širu međunarodnu saradnju“, kazao je Sekulić.

BiH kovid potvrda
foto: Ministarstvo zdravlja

Program menadžer u Regionalnoj školi za javnu administraciju (RESPA), Olivera Damjanović, kazala je da njihova organizacija obezebjeđuje podršku zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi javne uprave.

"Putem naših aktivnosti mi podržavamo i razvoj novih digitalnih servisa, ali i redizajn postojećih na način da oni odgovaraju potrebama građana“, rekla je Damjanović.

Ona je dodala da je unutar takve inicijative obezbijeđena regionalna razmjena iskustava.

„Mi se nadamo da će uspješno sprovedeni model razvoja kovid sertikikata u Crnoj Gori biti inspiracija, ali i velika pomoć za predstavnike Agencije za identifikaciju dokumenata, registra i razmjene informacije BiH“, kazala je Damjanović.

Šef odsjeka u Agenciji za identifikaciju dokumenata, registra i razmjene informacije BiH, Nermin Bećirbašić, naveo je da je cilj posjete delegacije BiH, koja su učestvovala u izradi digitalne kovid potvrde, da se razmijene iskustva i da se omogući da se taj projekat efikasno realizuje i u BiH i ubrza na zadovoljstvo svih građana.

Bonus video: