CZIP će podnijeti krivičnu prijavu protiv nadležnih za osiguranje aviona

Kako je navela programska direktorica Ksenija Medenica, hektari šuma u okolini Kolašina koje trenutno gore, odgovornost su čovjeka koji je nepažnjom, neznanjem ili namjerom izazvao požar

4403 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih u institucijama koje su nadležne za osiguranje aviona, koji bi mogli doprinijeti efikasnijem gašenju šumskog požara u okolini Kolašina.

Programska direktorica CZIP-a Ksenija Medenica podsjetila je da je prije dva dana obilježen Dan šuma, a danas se, kako je navela, hektari kopna pretvaraju u pustoš isključivo zbog neodgovornosti institucija.

CZIP je, u saradnji sa Crnogorskim društvom ekologa i nevladinom organizacijom (NVO) Green Home, organizovao perfomans u kojem je zapaljena dokumentacija u kutiji sa natpisom „TENDER – osiguranje aviona“

„Performansom ispred Uprave za katastar i državnu imovinu šaljemo poruku da dok gori šuma, „gori“ i potreba da institucije na vrijeme i odgovorno rade svoj posao“, poručila je Medenica, prenosi PR centar.

Ona je kazala da je nečiji nerad ostavio Crnu Goru bez mogućnosti da spriječi širenje šumskog požara.

Kako je navela Medenica, hektari šuma u okolini Kolašina koje trenutno gore, odgovornost su čovjeka koji je nepažnjom, neznanjem ili namjerom izazvao požar.

“Ali mnogo je veća odgovornost državnih institucija, koje očigledno nijesu smatrale dovoljno važnim da se pripreme za sezonu požara koja se, nažalost, iz godine u godinu dešava“, istakla je Medenica.

Ona je rekla ne može proći nekažnjeno to što je dozvoljeno da kašnjenje tenderske procedure spriječi efikasnije gašenje požara, izazove nemjerljivu štetu za šumski ekosistem, napravi materijalnu štetu ljudima i dovede u opasnost čovjekov život i egzisteciju.

Mednica je podsjetila da je iz Direktorata za zaštitu i spašavanje saopšteno da je tenderska procedura za osiguranje aviona koji se koriste za gašenje požara u toku, a da je pokrenuta od strane Uprave za katastar i državnu imovinu

„Pitamo institucije zar je moglo da se dozvoli da ti avioni jedan jedni dan budu neosigurni“, navela je Medenica.

CZIP je prethodno organizovao konferenciju „Očuvanje biodiverziteta Crne Gore: projekat “BioVal – biološka raznolikost““, tokom koje je predstavnica te NVO Nevena Petković pojasnila da je opšti cilj tog projekta povećanje znanja građana o vrijednostima biodiverziteta.

Ona je rekla da su u okviru projekta održali predavanja u školama i vrtićima povodom Dana roda, Dana leptira, Dana planete Zemlje.

Kako je dodala Petković, pripremili su edukativne brošure, organizovali izložbu na kojoj su predstavili bogatstvo staništa i ptica u Crnoj Gori i sproveli kampanju tokom oktobra koja je bila posvećena pticama selicama.

Ona je kazala da su više škola iz Crne Gore poveli na prstenovanje i jednu na solanu.

Petković je rekla da su organizovali onlajn kviz o biodiverzitetu i nagradili najbolje dvogledima pogodinim za amatere.

Predstavnica Crnogorskog društva ekologa Irma Muhović predstavila je rezultate specifičnog poziva na akciju “Škole u akciji za reciklažu“.

Cilj akcije, kako je navela, bio je da se podstaknu djeca da aktivno razmišljaju o životnoj sredini i o načinima na koji mogu da doprinesu promjenama u životnoj sredini.

Muhović je kazala da su u akciji učestvovale 52 škole.

Konferencija je realizovana u okviru projekta „BioVal – biološka raznolikost“ kojeg finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Bonus video: