Na poziv UCG: Tri porodice ukrajinskih naučnika došle u Crnu Goru

Rektor UCG Vladimir Božović, na sjednici Upravnog odbora, kazao je da su ovo nove situacije koje su životno izazovne, kako za kolege iz Ukrajine, tako i Univerzitet koji teži da im obezbijedi ono što se očekuje, uz poštovanje svih pravnih procedura

11014 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Upravnog odbora UCG, Foto: UCG
Sa sjednice Upravnog odbora UCG, Foto: UCG

U Crnu Goru su, na poziv Univerziteta Crne Gore (UCG), došle tri porodice ukrajinskih naučnika, saopšteno je iz UCG.

Iz UCG su kazali da se na poziv, upućen posredstvom ukrajinske Ambasade u Podgorici i Ambasade Crne Gore u Ukrajini, javio određen broj istraživača i naučnika.

Kako su naveli, za akademsko osoblje i njihove porodice Univerzitet obezbjeđuje smještaj i hranu, kao i odgovarajući angažman u nastavi ili istraživanju.

Rektor UCG Vladimir Božović, na sjednici Upravnog odbora, kazao je da su ovo nove situacije koje su životno izazovne, kako za kolege iz Ukrajine, tako i Univerzitet koji teži da im obezbijedi ono što se očekuje, uz poštovanje svih pravnih procedura.

Prve impresije su, kako je dodao, vrlo pozitivne.

“Oni zaista žele da na neki način doprinesu i pokažu određen oblik zahvalnosti Univerzitetu kroz rad”, naveo je Božović.

On je kazao da Univerzitet raspolaže određenim smještajnim kapacitetima koje su u međuvremenu pripremili i dodatno opremili.

“Kao što smo već istakli, neke kolege su već smještene u stanovima kojima raspolaže UCG”, naveo je Božović.

Kako je rekao, ukoliko postojeći stambeni kapaciteti ne budu dovoljni, zakupiće određeni broj stambenih jedinica.

“Takođe, u saradnji sa rukovodstvom studentskog doma u Podgorici, na pragu smo sveobuhvatnog rješenja i za ishranu”, dodao je Božović.

On je kazao da su pronašli model kako bi akademsko osoblje iz Ukrajine uključili u sprovođenje nastavnih, istraživačkih ili projektnih aktivnosti, a koje će im pružiti dodatnu finansijsku podršku tokom boravka u Crnoj Gori.

Bonus video: