Tripković: Većina vatrogasaca nema standardizovanu opremu, ne mogu da računaju na podršku aviona...

"Ako je mart 'jutro dana koji nam dolazi', zamislimo se kakvo će biti ljeto. Krajnje je vrijeme da se država okrene svojim najvjernijim 'vojnicima' – vatrogascima spasiocima", poručio je Tripković

6672 pregleda 4 komentar(a)
Jedan od požara koji su ovih dana izbili u Crnoj Gori, Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin
Jedan od požara koji su ovih dana izbili u Crnoj Gori, Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

U posljednjih nekoliko dana svi pripadnici službi zaštite i spasavanja imaju pune ruke posla, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore, Goran Tripković..

"Iako kalendarski tek počinje proljeće izgleda da je za vatrogasce već počela požarna sezona. Intervenišu na sve strane, gase požare na stambenim objektima, pomažu povrijeđenim u saobraćajnim udesima, gase deponije... Ali problem predstavljaju abnormalno veliki broj požara na otvorenom prostoru, a veći broj njih je u kvalitetnim šumama. Ovi i ovakvi dogadjaji pokazuju sve nedostatke sistema u kojima rade vatrogasci", istakao je Tripković.

Kako je istakao većina vatrogasaca u Crnoj Gori nema standardizovanu opremu za gašenje šumskih požara, nedostaje im, kako lična zaštitna, tako i kolektivna intervencijska oprema.

"Na današnji dan vatrogasci ne mogu da računaju na podršku aviona za gašenje požara. Zbog čega...? Da li nam šume nijesu dovoljno vrijedne da bi se postupci za nabavku opreme za vatrogasce i održavanje aviona ubrzali i obavljali onako kako treba. Ako je mart 'jutro dana koji nam dolazi', zamislimo se kakvo će biti ljeto. Krajnje je vrijeme da se država okrene svojim najvjernijim 'vojnicima' – vatrogascima spasiocima", poručio je Tripković.

Apelovao je da svi zajedno doprinesu u očuvanju šuma, pripodne sredine i dobara, a ne samo da vatrogasci imaju "eskluzivno" pravo na to.

"Naši resursi su vrlo ograničeni. Posljednji je trenutak da se svi mobilišemo da bi predstojeću požarnu sezonu što bolje dočekali. Ako se cjelokupni sistem ne okrene vatrogascima i isti ostanu bez pomoći sve ovo sluti da predstojeća ljetnja požarna sezona može biti izuzetno teška. Učinimo sve što je do nas da se to ne dogodi", zaključio je predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore.

Bonus video: